Nagyvilág

A magyarok is belépnek a szerb kormányba

A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz az új szerb kormányban, amelynek a vezetésére Mirko Cvetkovics eddigi pénzügyminisztert jelölte ki Borisz Tadics államfő.

A köztársasági elnök, aki a Demokrata Párt elnöke is, az összes parlamenti párt képviselőivel folyatott konzultáció nyomán megállapította, hogy létrejött a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

Ebben a saját pártja vezette öttagú koalíció, a szocialisták körüli hármas párttömörülés, a magyar és a bosnyák nemzeti kisebbségi párt vesz részt. Ők összesen 128 képviselővel rendelkeznek a 250 tagú szerb parlamentben.

Az új belgrádi kormány a jövő hét végére alakulhat meg, ha a parlamentnek addig sikerül elfogadnia az ehhez szükséges törvényeket. Formálódását az utóbbi napokban az lassította, hogy a koalíciót vezetni hivatott DS vezetésén belül alakultak ki ellentétek a leendő miniszterelnök személyét illetően.

Tadicsnak két jelöltje volt

Az egyszemélyi döntésre feljogosított Borisz Tadics pártelnöknek két jelöltje volt, Mirko Cvetkovic és Vuk Jeremic eddigi külügyminiszter, ám a legszűkebb pártvezetés túlnyomó többsége Bojan Pajtic vajdasági kormányfőt támogatta pár nappal ezelőtti ülésén.

Az újabb elnökségi tanácskozást követően született meg pénteken este a Mirko Cvetkovic jelöléséről szóló döntés.

A magyarok Európa miatt lépnek be

A VMSZ azért vesz részt a DS mögé felsorakozó parlamenti többség létrehozásában, mert elengedhetetlennek tartja, hogy Európa-barát, demokratikus, az európai integrációt szem előtt tartó kormánya legyen Szerbiának – nyilatkozta Pásztor Bálint, a szerb parlament hét tagból álló nemzeti kisebbségi képviselőcsoportjának vezetője.

Az, hogy a legnagyobb délvidéki magyar párt minisztert is delegál-e a kormányba, a további egyeztetések függvénye, miként az is, hogy milyen pozíciókhoz jut a Vajdaságban, ahol két legfőbb célja a szabadkai polgármesteri, illetve a tartományi parlamenti elnöki tisztség elnyerése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik