Nagyvilág

Katonák védhetik a római metrót

Gianni Alemanno római polgármester a nyári hónapokra katonákat akar kivezényelni az olasz főváros metró- és vasútállomásainak ellenőrzésére.

A katonák bevetése három hónapig tartana, amíg megvalósul a javaslat, amelyről a városi tanács határozott a római közbiztonsági helyzet javítása érdekében. A Berlusconi-kormány törekvéseivel teljességgel egybevágó terv részleteit Alemanno két hónappal azután fejtette ki a képviselő-testület előtt, hogy nagyobb biztonságot ígérő kampányával meglepetésre győzelmet aratott az áprilisi helyhatósági választásokon.

Elképzelése értelmében videokamerák tucatjait szerelnék fel a metróállomások megfigyelésére, erősebb közvilágítást kapna a buszmegállók környéke, továbbá segélykérő telefonokat szerelnének fel a metró- és vasútállomásokon.

A románoktól védenének?

A közbiztonság javításának szükségessége azóta vált az olasz közvélemény központi témájává, hogy az elmúlt hónapokban Rómában több nőt is erőszakos támadás ért.

Még tavaly október végén egy 47 éves nőt az esti órákban megerőszakolt és megölt egy román állampolgárságú tettes az egyik római pályaudvar közelében. A gyilkosság mélyen felkavarta az olasz nyilvánosságot.

Katonák a közbiztonságért

A szenátus a múlt héten hagyta jóvá a Silvio Berlusconi vezette kormány vitatott javaslatát, amelynek értelmében katonákat lehetne és kellene bevetni az olasz városok közbiztonságának megerősítése végett.

A miniszterelnök a törvénycsomaggal állítása szerint a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelmet akarja hatékonyabbá tenni. Ennek érdekében a következő hat hónapban 2,5 ezer katona járőrözne az olasz nagyvárosokban, és kedvező tapasztalatok esetén bevetésüket további hat hónappal meg lehetne hosszabbítani.

Börtönbüntetéssel lenne sújtható az illegális beutazás Olaszországba, megkönnyítenék a bűncselekményt elkövető külföldiek kitoloncolását, s a DNS-adatokat is tartalmazó adatbankot hoznának létre az elfogott bűnözőkről.

Valószínűleg megszavazzák

Minderre a képviselőháznak is áldását kell még adnia, de ez szinte biztosra vehető, hiszen a kormánynak kényelmes többsége van a parlament alsóházában.

A balközép ellenzék politikusai elutasítják a hadsereg belföldi bevetését. Érveik szerint az olasz városokat nem lenne szabad militarizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik