Nagyvilág

50 év után vitte el atomfegyvereit Angliából az USA

Az Egyesült Államok kivonta atomfegyvereit Nagy-Britanniából, ezzel több mint 50 éves amerikai nukleáris jelenlét ért véget a szigetországban.

Távoztak az amerikai atomfegyverek a Londontól 70 mérföldnyire északkeletre fekvő RAF Lakenheath légibázisról – közölte az atomfegyverkezés kérdéseivel foglalkozó Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS), megjegyezve, hogy a kivonás tényét hivatalosan nem jelentették be, de több forrásból megerősítették.

Az első amerikai atombomba 1954 szeptemberében érkezett meg az Egyesült Királyságba.

Németorszából és Görögországból már elvitték

Az FAS értesülései szerint az Egyesült Államok 2005-ben a németországi Ramstein légi támaszpontról, 2001-ben pedig Görögországból vonta ki atomtölteteit. Az atomfegyverek kivonása ezekből a NATO-országokból a csoport szerint nincs összhangban azzal, hogy az Egyesült Államok más európai államokban továbbra is állomásoztat ilyen ütőerőt.

Az amerikai tudós társaság adatai szerint a 2001 óta történt kivonások következtében az Egyesült Államok Európában már csak hat helyen tárol nukleáris tölteteket, két saját légibázisán, az olaszországi Avianóban és a törökországi Incirlikben, továbbá egy-egy belga, német, holland és olasz támaszponton.

Még több mint 200 maradt Európában

Feltételezések szerint 150-240 darab B61 jelű amerikai atombomba maradt a kontinensen, kétharmaduk a NATO “déli szárnyára” esik. Az FAS táblázata szerint Törökországban 50-90, Olaszországban 70-90, a többi országban pedig 10-20 atomfegyver található.

Az amerikai tudós csoport csak találgatja, hogy az Egyesült Államok miért tartotta titokban ezeket a nagyarányú kivonásokat. Az egyik egyszerű magyarázat az lehet, hogy a nukleáris fegyverek sorsa mindig titok, de az is elképzelhető, hogy a Bush-kormány nem akart nyilvános vitát a többi telepített atomtöltet jövőjéről.

Gyanús időzítés?

Bármi legyen is az indok, az amerikai titoktartás aggodalomra ad okot, mivel a fegyverzet csökkentése éppen azzal egy időben történt, hogy Oroszország az amerikai fegyverek európai jelenlétére hivatkozva utasította el saját taktikai atomfegyvereinek korlátozását.

A titkolózással a NATO és az Egyesült Államok fontos lehetőségeket szalasztott el az orosz nukleáris leszereléssel, valamint saját nukleáris hírnevének javításával kapcsolatban – írta az FAS.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik