Külföld

A szlovénok tovább bővítenék az uniót

admin
admin

2008. 06. 26. 11:13

Az Európai Unió bővítésének folytatását szorgalmazza a leköszönő szlovén uniós elnökség.

Mindezt Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter erősítette meg a Handelsblatt című német lapnak adott nyilatkozatában. Az uniós elnöki stafétabotot július 1-jétől Franciaországnak átadó Szlovénia külügyminisztere az interjúban hangsúlyozta: a szlovén elnökség üzenete az, hogy a lisszaboni szerződés írországi elutasítása ellenére az EU bővítését mindenképp folytatni kell.

Merkelt és Sarkozyt bírálták

Nyíltan bírálta Dimitrij Rupel az ezzel kapcsolatos német és francia álláspontot.

Az EU legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozóján ugyanis Angela Merkel kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő annak a nézetének adott hangot, hogy a további bővítést mindaddig be kell fagyasztani, amíg nem születik megegyezés.

Nem torpanhatnak meg

Rupel “szerencsétlennek” nevezte Merkel és Sarkozy kijelentését. A külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a bővítést mindenképp folytatni kell, hozzátéve, hogy az eddig rendkívül sikeres volt.

Az EU nem engedheti meg magának, hogy megtorpanjon a bővítés terén – figyelmeztetett a miniszter. Szlovénia – leköszönő elnökként – azon az állásponton van, hogy a csatlakozás lehetőségét minden körülmények között nyitva kell hagyni a nyugat-balkáni országok számára – fűzte hozzá. Azt azonban elismerte, hogy a lisszaboni szerződés életbelépése nélkül a további belépések meglehetősen nehéznek tűnnek.

Ennek ellenére azt hangoztatta, hogy a bővítés folytatása technikailag lehetséges.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.