Külföld

Berlusconi: rákos daganat az olasz igazságszolgáltatás

admin
admin

2008. 06. 25. 18:37

"A demokrácia rákos daganatának" nevezte szerdán az olasz igazságszolgáltatást Silvio Berlusconi kormányfő, aki sérelmezte, hogy az elfogult ügyészek azóta üldözik, amióta 14 éve politikai pályára lépett.

Az olasz kormányfő, aki a Confesercenti idegenforgalmi szakszervezetben mondott beszédet, kezét maga előtt keresztbe téve, mintha bilincsben lenne, kijelentette: “sok ügyész így szeretne engem látni”.

A médiamogul Berlusconi – elmondása szerint – 174 millió eurót költött különböző bírósági költségekre a televíziózástól a biztosításon át a Milan AC futballklubig terjedő üzleti birodalmával kapcsolatos különböző peres ügyekben. Berlusconi, akinek közismerten rossz a viszonya az igazságszolgáltatással, nemrégiben fogadtatott el egy törvényt, amelynek értelmében több tízezer pert egy évre felfüggesztenek, hogy a 10 évi börtönnél súlyosabb büntetéssel járó bűncselekmények tárgyalásának biztosítsanak elsőbbséget.

A felfüggesztett ügyek között van Berlusconié is, aki a vád szerint 600 ezer dollárt fizetett ki David Mills volt brit ügyvédnek hamis tanúzásért két korábbi, a vállalatbirodalmát érintő olaszországi perben. A májusban harmadik alkalommal a kormány élére került Berlusconi azzal vádolja a baloldalt, hogy “vörös bírák” segítségével el akarják távolítani a politikai életből.

Angelino Alfano igazságügyi miniszter új törvénytervezetet jelentett be, amelyet pénteken tárgyal a minisztertanács, és amely kiterjeszti a mentelmi jogot a négy legfontosabb közjogi méltóságra: az elnökre, a szenátus és a képviselőház elnökére, valamint a kormányfőre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.