Nagyvilág

Az ukránok szerint nem volt bűncselekmény Vereckén

Nem minősül bűncselekménynek az, ami a vereckei honfoglalási emlékműnél történt, mivel a felavatatlan építmény nem műemlék - írta kedden Kárpátalja megye belügyi főosztályának sajtóosztályára hivatkozva az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó.

Ennek folytán a műemléknek nem minősülő köztéri szobrok, építmények rongálása a hatályos ukrán törvények szerint nem minősül bűncselekménynek, az elkövetőt legfeljebb vandalizmus vagy garázdaság miatt vonhatják szabálysértési eljárás keretében felelősségre – emlékeztetett az országos napilap. Múlt pénteken ukrán nacionalisták meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet.

A cikk szerint a márciusi ellenkampányhoz hasonlóan most is összehangoltnak tűnő támadás indult a vereckei emlékmű ellen, amelynek oromzatára ukrán címert szereltek fel, a talapzati részére pedig a szics-gárdistákat dicsőítő márványtáblát helyeztek el.

Megpróbálják eltávolítani

Ezek eltávolítása érdekében Kárpátalja megye állami közigazgatási hivatala már tett is lépéseket – nyilatkozott az újságnak Brenzovics László, a megyei tanács (közgyűlés) elnökhelyettese. Hozzátette, hogy a képviselőtestület feltehetően a legközelebbi ülésén foglalkozik majd a kérdéssel.

Az újság idézi a magyar ügyekben rendszerint kategorikusan fogalmazó Volodimir Pipas megyei tanácsi képviselőt, aki szerint nincs helye a Vereckei-hágón a honfoglalási emlékműnek, ezért azt le kell bontani és máshol felállítani. “Különben nemcsak meggyalázzák, de akár fel is robbanthatják” – tette hozzá a nacionalizmusáról ismert kárpátaljai politikus.

Megrendezett akció volt

Az emlékmű meggyalázása kapcsán Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) országos tanácsának elnöke a lapnak kifejtette: miként március 15-én, most is megrendelt akcióról van szó, amikor a zűrös ukrajnai belpolitikai helyzetet kihasználva egyesek a “zavarosban igyekeznek halászni”.

Valószínűleg Sólyom László köztársasági elnök hivatalos ukrajnai látogatásának megzavarása, esetleg megakadályozása volt a cél, pedig sokan épp az elnöki vizittől várják a megoldást – fűzte hozzá.

Zubánics úgy vélte, a honfoglalási emlékművön elhelyezett címert és táblát mihamarabb el kell távolítani, mivel a kérdésben illetékes ukrán kormánybizottság döntése értelmében a magyar emlékjelen semmilyen jelkép vagy felirat nem szerepelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik