Nagyvilág

A szocialisták kaphatják a rendőrséget Szerbiában

Tovább folytatódtak a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában. A szocialisták hajlandóak koalíciót kötni a demokratákkal, ám cserébe ők irányíthatnák a Belügyminisztériumot, a rendőrséget, az energiaszektort és az oktatást. A megegyezés azonban Belgrád irányításán elbukhat.

Belgrádban tovább tartanak a demokrata vezetésű kormány megalakításáról szóló tárgyalások, amelyek előrehaladottságát jelzi, hogy kedd délutánra összehívták a szerb parlamentet, amely megválasztja elnökét.

A tisztségre egyelőre egyetlen jelölt van, Slavica Djukic Dejanovic, a Szerb Szocialista Párt tagja, akit a demokraták is támogatnak.

A szerb sajtó ezen túlmenően azt is tudni véli, hogy Boris Tadic államfő még ezen a héten közli, kit bíz meg kormányalakítással. A két legesélyesebb jelöltnek Mirko Cvetkovic eddigi pénzügyminisztert, illetve Vuk Jeremic külügyminisztert, a Demokrata Párt tagjait tartják.

Azért, hogy az új kormány megalakulhasson, egybehangzó sajtóértesülések szerint a demokraták igen nagy árat fizettek, nagyon fontos posztokat adtak át a szocialistáknak, kockáztatva ezzel a saját táborukon belüli ellentétek kiéleződését is.

A szocialisták kaphatják a BM-et

Szocialista irányítás alá kerülhet a rendőrséget felügyelő belügyminisztérium, a hatalmas pénzek fölött rendelkező energetikai tárca, az infrastruktúráért és az oktatásért felelős minisztérium.

Ezenkívül létrehoznak egy a külügyi és nemzetbiztonsági területet felügyelő miniszterelnök-helyettesi tisztséget is, amely a belügyi tárcát megkapó Ivica Dacic szocialista pártelnöké lesz. Rajta kívül kormányelnök-helyettesi tisztséget kap Jovan Krkobabic, a szocialistákkal szövetséges nyugdíjas párt elnöke is.

Miután az erről szóló megállapodás kiszivárgott, a demokratákkal szoros szövetséget alkotó G17 Plus párt elnöke, Mladjan Dinkic rögtön feltette a kérdést Boris Tadicnak, hogy nem kaptak-e egy kicsit túl sokat a szocialisták.

Egyben azt is közölte, hogy pártja – a kormányon belüli súlyát illetően – nem elégszik meg kevesebbel, mint ami a szocialistáknak jut. Ezért pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a G17 Plus hat miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kap, a demokraták pedig a kormányfőn kívül egy helyettest és nyolc minisztert adnak a kabinetbe.

Még így sem elég

A demokrata és a szocialista vezetésű táboroknak azonban csak 122 képviselőjük van a 250 tagú parlamentben, s a kormányzáshoz szükségük lesz mások támogatására is. A 13 képviselővel rendelkező liberálisok ezt már meg is ígérték, bár vezetőjük, Cedomir Jovanovic kijelentette, hogy Ivica Dacic belügyminiszteri kinevezése szégyen a szerb rendőrségre és a Demokrata Pártra nézve.

A miniszteri tisztséget nem kérő nemzeti kisebbségi pártok támogatására ugyancsak számíthat a kormány, ám ennek is ára lesz. A Vajdasági Magyar Szövetség például igényt tart a szabadkai polgármesteri és a vajdasági parlamenti elnöki posztra.

Belgrádon elbukhat a dolog

A kabinet megalakulását azonban még mindig megakadályozhatja az, ha a kormányra készülők nem tudnak megállapodni Belgrád közös irányításáról. A fővárosban a szocialisták a radikálisokkal és a nacionalistákkal kötöttek szövetséget, s megegyeztek abban, hogy radikális polgármestert választanak.

A G17 Plus párt szerint azonban nem lehet más vezetése a gazdaságilag és politikailag is döntő súlyú Belgrádnak, mint az országnak, s ha a szocialisták nem fordítanak hátat városi szövetségeseiknek, akkor a G17 Plus nem lép be velük közös kormányba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik