Külföld

Nyáron megállapodnak a vízummentességről

admin
admin

2008. 06. 24. 17:54

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete kedden. A tényleges vízummentesség azonban csak az év végén léphet életbe.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról még nem kezdődtek meg a tárgyalások, ennek ellenére július végéig aláírhatják a kétoldalú szerződést. Így akár szeptemberben szavazhat az Országgyűlés a megállapodásról, amelyet a köztársasági elnök már októberben jóváhagyhat – mondta sajtóértekezletén April Foley.

Októberben derül ki az is, hogy tíz százalék alatt lesz-e az elutasított vízumkérelmek aránya, amely szintén szükséges a vízummentesség elnyeréséhez. Az eddigi adatok biztatóak, Magyarország valószínűleg megfelel majd ennek az elvárásnak – tette hozzá a nagykövet.

Az egyetértési nyilatkozat aláírása után Magyarország májusban állapodott meg az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről; a bűnügyi adatcserével válik majd teljessé a vízummentességhez szükséges szerződések sora.

April Foley elmondta, hogy egyszerre nem tud majd az összes új tagállam csatlakozni az amerikai vízummentességi programhoz. Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában ugyanis például jóval magasabb a visszautasított vízumkérelmek aránya a megengedettnél – fűzte hozzá.

Az európai adatvédelmi biztos múlt heti kijelentésére reagálva az amerikai nagykövet kiemelte: az Egyesült Államok nem egyoldalúan kér adatokat a vízummentességi programba igyekvő államoktól, hanem adatcserét ajánl fel nekik. Magyarország esetében az, hogy Sólyom László államfő is egyetértett az adatcsere-egyezménnyel, jól mutatja, hogy a megállapodás megfelel a szigorú magyar szabályoknak – hangsúlyozta April Foley.

A magyar munkaerő jól képzett, az infrastrukturális háttér megfelelő, az adórendszer azonban versenyhátrányba hozza Magyarországot. A makrogazdasági adatok meglehetősen gyengék, a kormány csak lassan hajtja végre a reformokat, ez pedig nem kedvez az üzletnek – mondta a nagykövet. A külföldi befektetők abban érdekeltek, hogy erősebb és versenyképesebb legyen a magyar gazdaság. Ehhez egyebek mellett változtatni kell az adórendszeren – mondta April Foley, hozzátéve, hogy rendszeresen egyeztet a kormány képviselőivel és a parlamenti pártok vezetőivel a magyarországi gazdasági helyzetről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.