Nagyvilág

A cseh orvosok sztrájkolnak a biztosítók ellen

Egynapos sztrájkba léptek kedden reggel a cseh orvosok, tiltakozásul a jobbközép kormány egészségügyi reformjai ellen.

A közszolgálati média jelentése szerint a kórházakban és az egészségügyi központokban csak a sürgősségi ellátás működik. A szakszervezetek által meghirdetett akciót a magánpraxist folytató orvosok is támogatják, akik a nap folyamán szintén korlátozzák tevékenységüket. Jelképesen csatlakoztak a tiltakozáshoz pszichiátriai intézetek és a gyógyfürdők alkalmazottai is.

Nem dolgoznak, magyaráznak

A tiltakozó orvosok “sztrájk” feliratú szalagot viselnek, és munka helyett pácienseiknek azt magyarázzák, miért nem jó az egészségügyi tárca által már bevezetett illetékek rendszere, illetve, hogy miért ellenzik az egészségbiztosítók privatizációját és a kórházak részvénytársasággá alakítását.

“A mi szempontunkból az egyetemi kórházak részvénytársasággá való átalakítása és az egészségbiztosítók tervezett privatizálása a leginkább vitatható, elfogadhatatlan elképzelés” – fejtette ki a közszolgálati televízióban Milos Voleman, a prágai Vinohrady kórház orvosa és szakszervezeti vezetője.

Nem akarják a biztosítókat

“Amennyiben a privatizáció valóban végbemegy, az orvosok, de a páciensek is egyszerű bábukká válnak a biztosítók kezében” – szögezte le.

Brünnben a helyi baleseti kórházat embergyűrű vette körül délelőtt. “Ezzel szeretnénk jelképesen megakadályozni, hogy a kórházat a helyi egyetemi klinikához csatolják” – jelentette ki Lenka Dolezalová orvos, szakszervezeti vezető.

Az orvosszakszervezetek közleménye szerint az akciót országszerte az egészségügyi dolgozók több mint fele aktívan támogatja, és eddig semmiféle incidens nem volt. “A sürgősségi esetek kezelése mindenütt biztosított” – áll a közleményben.

Délután egy és két óra között az orvosokhoz számos más ágazat dolgozói is csatlakoznak, és országos figyelmeztető sztrájkot tartanak, tiltakozásul a kormány reformpolitikája ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik