Nagyvilág

Sarkozyt is dühíti Irán

Franciaország Izrael mellé áll, ha fenyegetik a biztonságát - jelentette ki Iránra utalva Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a jeruzsálemi parlamentben beszélt erről hétfőn, háromnapos látogatásának második napján.

Izrael nincs egyedül, az egész Európai Unió aggódik Teherán nukleáris programja miatt. Párizs számára elfogadhatatlan, ha Irán atomfegyvert fejleszt ki. Az izraeli népnek, mint minden népnek, joga van arra, hogy békében éljen elismert és garantált határai között – mondta Sarkozy a kneszetben.

A francia elnök beszédében arra kérte Izraelt, hogy kössön békemegállapodást a palesztinokkal, mert ettől függ a biztonsága. Kérte azt is, hogy a béke érdekében állítsák le a zsidó telepek építését, bővítését a palesztin területeken. “Az igazság az, hogy Izrael biztonsága csak akkor lesz az igazi, ha mellette létrejön egy független, modern, lakható palesztin állam is” – figyelmeztetett Sarkozy, aki szerint Jeruzsálemet két ország fővárosának kell elismerni, ahol minden vallás szent helyeihez szabadon hozzá lehet majd férni.

A kneszetben tett látogatása előtt a francia államfő feleségével és a francia küldöttséggel együtt felkereste a Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot. Látogatása során Sarkozy az izraelieken kívül találkozni fog palesztin személyiségekkel is, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, akit Betlehemben keres föl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik