Külföld

Pásztor Szabadka polgármestere lenne

admin
admin

2008. 06. 23. 14:07

Reálisnak és majdnem biztosnak tartja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, hogy Szabadka polgármestere legyen, s azt is igényli, hogy pártjából kerüljön ki a vajdasági parlament elnöke.

Az újvidéki Dnevnik hétfői számában megjelent interjújában a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke kijelentette: a tartományi parlament elnöki tisztségének elnyerése természetes következménye lenne annak, hogy a VMSZ vált a testületen belül a második legerősebb, demokratikusnak nevezett erővé.

A magyar politikai erőknek 9 képviselőjük van a 120 tagú vajdasági törvényhozásban, s ebből 8 a VMSZ-é, amely az előző ciklusban 11 tartományi képviselővel rendelkezett. Szabadkán a VMSZ a magyarság 27 százalék körüli, városon belüli arányának megfelelő számú képviselői helyet szerzett az önkormányzati választáson.

A szerbiai kormányalakítási tárgyalások egyik fő résztvevője, az Európa-barátnak nevezett erők élén álló, Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt szoros szövetségesével, a G17 Plusszal 67 fős abszolút többséget tudhat magáénak a vajdasági parlamentben. Szabadkán is nyert, de ott nincs abszolút többsége. Országos szinten a biztos kormánytöbbség kialakításához szüksége lesz a négy parlamenti képviselői hellyel rendelkező VMSZ támogatására is.

Boris Tadic a hírek szerint hétfőn tárgyal a nemzeti kisebbségi pártok, köztük a VMSZ vezetőivel arról, hogy hajlandóak-e támogatni a pártja vezetésével megalakuló kormányt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.