Nagyvilág

Oroszország a legfőbb antidemokratikus erő

Az olaj- és gázkészletének köszönhetően meggazdagodott Oroszország az eurázsiai térség legjelentősebb antidemokratikus erejévé vált - állapítja meg a washingtoni központú Freedom House független emberi jogi szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

Kazahsztánra és Azerbajdzsánra is igaz, hogy az olajárak növekedése egyértelműen összefügg a demokrácia súlyos csorbulásával az országban – jelentette ki Christopher Walker, a szervezet kutatási igazgatója egy interjúban.

Az energiaárak növekedése láttán a három volt szovjetköztársaság természeti energiakincsére alapozta növekedését. A korszakot azonban “az intézmények nyitottságának és függetlenségének gyors és az energiaárak növekedésével párhuzamos csökkenése” jellemezte – olvasható a jelentésben.

Oroszországban 2007-re nyilvánvalóvá vált, hogy a Putyin-korszakban megjelent egy új társadalmi elit, amely hatalomra tett szert. “A tekintélyelvű kapitalizmusban” tapasztalatot szerzett “vasháromszög” – amelyet az államhatalom, a gazdasági vezetők és a biztonsági szolgálatok alkotnak – elsorvasztja a demokratikus politikai választási folyamatot, illetve ellenőrzést gyakorol politikai ellenfelei és a hírszolgáltató média fölött. Ebből kifolyólag a független véleményt formáló forrásokat elhallgattatják, így azoknak nincs lehetőségük kérdőre vonni az orosz vezetést szeszélyei, túlkapásai miatt” – állítja a Freedom House.

A hatalommal rendelkezők nyomást gyakorolnak a jogrendszer gerincét alkotó bíróságokra abból a célból, hogy azok számukra kedvező ítéleteket hozzanak, a médiára pedig abból a célból, hogy az ne helyezze reflektorfénybe hatalmas vagyonukat – mondta a kutatási igazgató az interjúban.

Az egyre inkább tekintélyelvű hatalmi központok az orosz külpolitikát is képesek befolyásolni, és elérik azt, hogy Oroszország rámenősebben, gyakran kifejezetten erőszakosan viselkedik szomszédaival szemben. Példának okáért Oroszország megpróbálja hátráltatni a grúziai reformokat, és nyomást gyakorol Észtországra – olvasható a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik