Nagyvilág

Mugabét nem érdekli az ellenzéki bojkott

Folytatja a kampányt az elnökválasztás második fordulójára készülő Zimbabwe kormánypártja, mert kétségbe vonja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője valóban visszalépett a jelöltségtől - jelentette a The Herald című állami napilap.

“Ez a tizenegyedik alkalom, amikor (Morgan) Tsvangirai azzal fenyegetőzik, hogy visszalép az elnökválasztás második fordulójától” – idézte a zimbabwei lap Patrick Chinamasa belügyminisztert.

“A Zanu-PF nem veszi komolyan ezt a fenyegetést – mondta a miniszter, a kormánypártra utalva. – Folytatjuk a kampányt, és győzni fogunk pénteken.” Hozzátette azt is, hogy a Zanu-PF eddig csak a sajtóból értesült az MDC döntéséről, de ha levélben is közlik majd velük, “megteszik a szükséges intézkedéseket”.

Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Választásért (MDC) ellenzéki erő vezetője vasárnap bejelentette: pártját erőszak és megfélemlítés éri, ezért visszalép, és nem vesz részt az elnökválasztás második fordulójában.

A belügyminiszter szerint Tsvangirai ki akarja használni, hogy júniusban az Egyesült Államok tölti be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) elnöki tisztségét, s el akarja érni, hogy a BT kemény hangú határozatot hozzon Zimbabwéről. “Szerintünk azonban nem igényel külső beavatkozást a zimbabwei helyzet” – jelentette ki.

Miután Tsvangirai vasárnap bejelentette visszalépését, az Egyesült Államok még aznap tudatta, hogy a BT elé tárja a zimbabwei politikai helyzet kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik