Nagyvilág

Fico mégis ragaszkodik pénzügyminiszteréhez

Helyén marad Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszter, aki maga ajánlotta fel a kormányfőnek, hogy távozik posztjáról. Robert Fico hétfőn bejelentette, hogy nem fogadja el a lemondást.

Pociateket azzal vádolták, hogy elfogadta az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a J and T egyik tulajdonosának monacói luxusjachtjára szóló meghívást, és ott kiszivárogtathatta a szlovák korona felértékelés után várható középárfolyamát, amivel több százmilliárdos haszonhoz segítette a J and T-t.

Az Európai Bizottság május 28-án értékelte fel 17,6 százalékkal a szlovák koronát, amelynek új sávközepe másnaptól kezdve az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) 30,1260 korona/euró lett. Pociatek négy nappal korábban Karol Biermann-nal, a 100 százalékos állami tulajdonban levő pozsonyi repülőtér igazgatójával együtt vendégeskedett a luxushajón.

Amikor a múlt héten mindez kiderült, Fico megdorgálta a pénzügyminiszterét, még azt is mondta, hogy “letöröm a derekát”. Biermant pedig leváltással fenyegette meg, amit két nappal később Lubomír Vázny közlekedési miniszter meg is tett.

Pociatek pénteken felajánlotta lemondását, és a média azóta azt találgatta, hogy meneszti-e Fico a minisztert. A többség arra számított, hogy igen, mert a Fico vezette Smer-SD párt vezető politikusai, köztük Pociatek kebelbarátja, Robert Kalinák belügyminiszter is azt mondta: méltatlan egy szociáldemokrata politikushoz, hogy milliárdosok jachtján – ráadásul a Forma-1 monacói nagydíja alkalmával – múlassa idejét.

Ennek fényében Robert Fico hétfő esti bejelentése meglepetést okozott. A miniszterelnök megismételte, hogy ostobaságnak tartja és kifogásolja a luxushajón tett látogatást, de visszautasítja a bizalmas információk kiszivárogtatására vonatkozó állításokat.

Tény, hogy Pociateknek – a kormány legfiatalabb miniszterének – komoly érdemei vannak abban, hogy az ország 2009. január elsejétől az euróövezet tagja lesz. Az ellenzék a múlt héten Pociatek leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, de az adott erőviszonyok és a kormányfő bejelentése után ennek nemigen lesz következménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik