Nagyvilág

Tőkés támadva ajánl találkozót Markónak

admin
admin

2008. 06. 22. 19:34

Tőkés László levélben javasolt személyes találkozót Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének.

A helyhatósági választásokon nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, a másik oldalról nézve pedig nem a Magyar Polgári Párt (MPP), hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének – állapította meg levelében a református püspök.

Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként és európai parlamenti képviselőként intézett levelet az RMDSZ elnökéhez. Szerinte ugyanis a szövetség helytelen következtetéseket vont le a helyhatósági választások eredményeiből.

“Kísérteties, hogy az őszi EP-választások esetében hasonló tévedésbe estek. Kérem, vizsgálják felül hatalmi optikájukból eredő helyzetmegítélésüket” – írja az EMNT elnöke. Az erdélyi magyarság érdekében kéri, hogy az RMDSZ ne folytassa “egypárti, kirekesztő” politikáját, másfelől hagyjon fel a választásokat követő pártbéli tisztogatásokkal.

“Végképp elérkezett az ideje az erdélyi magyar összefogásnak és együttműködésnek. Hogyha ezt elszalasztjuk, erdélyi magyarságunk nem fog megbocsájtani nekünk” – olvasható a levélben, amelyben Tőkés személyes találkozót javasol Markónak a kialakult helyzet megvitatása, valamint az erdélyi magyar együttműködés megteremtése céljából. Közölte, hogy hasonló megbeszélést kezdeményeztem az MPP vezetőivel.

Az RMDSZ a választások eredményeit valóban úgy értékelte, hogy azok számára győzelmet, az MPP számára pedig vereséget jelentenek. Markó Béla pénteken Sepsiszentgyörgyön önkritika gyakorlására szólította fel az MPP-t, megállapítva, hogy egy politikai pártnak – ha komolyan veszi önmagát – a vereségekből is meg kell tanulnia levonni a következtetéseket.

„Várjuk ezt az önkritikát, és ha ők közeledni szeretnének az RMDSZ-hez, netalán vissza akarnának jönni a szövetségbe, akkor természetesen erre a szándékra oda fogunk figyelni” – mondta Markó, aki szerint nem lehet a mostani helyzetre úgy tekinteni, mintha két egyenlő súlyú politikai tábor lenne a romániai magyarság körében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.