Külföld

Aláírásgyűjtés az ukránosítás ellen

admin
admin

2008. 06. 22. 15:59

Aláírásgyűjtésbe kezdtek kárpátaljai magyar iskolák tantestületei az ukrán oktatási miniszter azon rendeletének visszavonása érdekében, amely az ukrajnai nemzetiségi tanintézetekben az oktatási nyelvet ukránra változtatja.

A kárpátaljai magyar iskolák tanári közösségei az összegyűjtött aláírásokat külön-külön küldik el az ukrán oktatási és tudományos minisztériumba az ukrán alkotmányt, tanügyi, nyelv- és több más törvényt sértő rendelet visszavonását szorgalmazó levél kíséretében – jelentette be Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) elnöke.

A KMPSZ elnöke azt is elmondta: Ukrajnában sorra jelennek meg az olyan a tanügyi rendeletek, amelyek célja az, hogy az ukránon kívül minden más nyelvet kiszorítsanak az ország közoktatásából. A legújabb ilyen rendelkezés értelmében valamennyi iskolai okmányt, így az osztálynaplót is ukrán nyelven kell vezetni, jóllehet törvény garantálja a nemzetiségi iskolák számára az oktatás nyelvének adminisztrációs célú használatát – tette hozzá.

Orosz szerint a kisebbségellenes folyamatba illeszkedik az új ukrán felsőoktatási törvény tervezete is, amely elfogadása esetén kizárólag ukrán oktatási nyelvű felsőoktatási intézmények működését tenné lehetővé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.