Nagyvilág

El-Baradei ultimátumot adott

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken közölte, lemond, ha katonai támadást intéznek Irán ellen, és figyelmeztetett, hogy egy ilyen támadás lángba borítaná a térséget.

Mohamed el-Baradei az al-Arabíja arab hírtelevízióban sugárzott interjúban leszögezte: nem gondolja, hogy ma Iránban sürgős és súlyos veszély állna fenn. Ha katonai csapást mérnek Iránra, nem lesz képes folytatni a munkáját – tette hozzá.

El-Baradei szerint egy ilyen támadás csak még eltökéltebbé tenné az Iráni Iszlám Köztársaságot a az atomprogramja miatt a Nyugattal való szembenállásban.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet újságírók előtt úgy vélekedett, hogy Irán katonai csapással való fenyegetése tönkreteheti a hat nagyhatalom és Irán között folyó kényes tárgyalásokat.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a múlt héten tárgyalt Teheránban az urándúsítás felfüggesztése fejében nyújtandó együttműködésről.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Zalmay Khalilzad pénteken közölte, hogy Washington továbbra is a diplomáciai megoldásnak biztosít elsőséget az iráni atomkérdés megoldásában.

Sean McCormak amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor pénteken elismerte, hogy eddig ezen a téren nem értek el haladást. “Még nem értük el eddig, hogy Irán változtasson a magatartásán” – mondta.

A The New York Times pénteken azt írta, hogy a hónap elején indított nagyszabású izraeli hadgyakorlatot a jelek szerint arra szánták, hogy felkészítsék a hadsereget az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik