Nagyvilág

Túl sok adatot követel Washington

Az Európai Unióval kötött megállapodásokat kijátszva kér egyre több személyes adatot az Egyesült Államok a vízummentességi programba igyekvő európai államoktól - mondta Peter J. Hustinx európai adatvédelmi biztos.

Aggodalomra ad okot a személyes adatok cseréje az Egyesült Államok és az európai országok között, leginkább azért, mert az uniós és az amerikai adatvédelmi rendszer eltérő. Amíg az Európai Uniónak van általános adatvédelmi jogszabálya, addig az Egyesült Államoknak nincs ilyen – mondta Peter J. Hustinx.

Az Egyesült Államok az EU-val kötött megállapodásokat kikerülve próbál egyre több személyes adathoz jutni az európai országoktól, kihasználva az új tagállamok vízummentességi vágyát – hangsúlyozta az európai adatvédelmi biztos. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy az Európai Unió közös adatvédelmi rendszert dolgozzon ki az Egyesült Államokkal. Az elvekben már egyetértés van a felek között, de ezek gyakorlati megvalósításán még dolgozni kell – fűzte hozzá.

Nehéz megállapítani a határokat

Peter J. Hustinx azt is sürgette, hogy az Európai Unió egységesen lépjen fel az Egyesült Államokkal szemben a kérdésben. Az egységes fellépést nehéz elérni, de nem lehetetlen – vélte a szakember. Nagyon nehéz megmondani, hogy az Egyesült Államok a szükségesnél több adatot kér-e az Amerikába utazó európaiakról, mint ahogy azt sem lehet pontosan meghatározni, hogy hol lehet az információátadás határa – mondta az ombudsman.

A szocializmusból fennmaradt történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban Peter J. Hustinx elmondta: a volt szocialista országoknak jó példa lehet az, ahogyan a németek kezelték az egykori NDK állambiztonsági szolgálata, a Stasi aktáit – mutatott rá.

Németországban nem csak a megfigyeltek nyerhettek betekintést az aktákba, hanem azokat a kutatók, újságírók is tanulmányozhatták – bizonyos előírások mellett – a kordokumentumok őrzését, a múlt feldolgozását szolgáló intézményben.

Ugyanakkor nem lehet általánosságban megmondani, hogy a történelmi dokumentumok megismerhetősége a fontosabb, vagy a személyes adatok védelme – tette hozzá az ombudsman. Mint mondta, az állampolgároknak mindkettőhöz joguk van, éppen ezért kell egy megfelelő keretrendszert kidolgozni, amelyen belül minden egyes esetben mérlegelni kell melyik jog a fontosabb.

Hazánk úttörő szerepet vállalt

Nem szabad azt mondani, hogy az idő majd megoldja a kérdést, megfelelő jogi szabályozást kell kialakítani – hangsúlyozta a szakember. Peter J. Hustinx az új és a régi tagállamok adatvédelmi szabályozását összehasonlítva elmondta, hogy nemcsak a régi és az új demokráciák között vannak különbségek, de a nyugati országok rendszerei között is.

Magyarország úttörő szerepet töltött be az adatvédelmi szabályok megalkotásában a volt szocialista országok körében. Az uniós csatlakozást követően azonban még mindig van tennivaló ezen a területen. Több olyan adatvédelmi szabályozás van, amelyet rugalmasabbá kellene tenni, különösen a magánszférában vannak rugalmatlan szabályok – mondta Peter J. Hustinx, konkrétumot nem említve. Peter Hustinx 2004 januárjától dolgozik európai adatvédelmi biztosként. A posztra az Európai Parlament és az Európai Bizottság közösen jelölte 2003 végén. Hivatalba lépése előtt a holland adatvédelmi hatóságot vezette tizenkét éven át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik