Nagyvilág

Szerződés nélkül is működik az EU?

A vezető londoni gazdasági-politikai folyóirat szerint az ír referendum eredménye nyilvánvalóan kudarc, de az az állítás, hogy a 27 tagúra bővült Európai Unió működésképtelen a szerződés nélkül, egyszerűen nem felel meg a valóságnak.

A brüsszeli gépezet a szavazás óta eltelt napokban is normálisan üzemel, vállalati egyesüléseket hagy jóvá, állami támogatásokat vizsgál, értekezik, és határozatokat fogad el.

Egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a bővítés óta az unió hatékonyabban működik, mint előtte – mutatott rá a The Economist.

Nem baj, hogy leszavazták?

A magazin szerint nem is mindig kívánatos a döntéshozatal felgyorsítása: a demokrácia általában úgy működik, hogy lassítja a döntéshozatalt. A lisszaboni szerződésben foglalt intézményi reformok nagy része egyébként is csak 2014-ben, sőt 2017-ben lépett volna érvénybe.

Az elemzés szerint nem lenne helyénvaló a népszavazási eredményt egyedül Írország problémájaként kezelni, de még kevésbé lenne helyes arról beszélni, hogy az íreket újbóli szavazásra kell rábírni.

“Elképesztően pökhendi és antidemokratikus” álláspont a nemleges válasz elutasítása, akkor is, ha egyes vélemények szerint a referendum nem mindig kívánatos. “Milyen demokrácia érvényesül az EU-ban, ha Brüsszel kizárólag igenlő választ tud elfogadni szavazási eredményként?” – teszi fel a kérdést a londoni folyóirat.

El kell felejteni a Lisszaboni szerződést

A The Economist szerint a lisszaboni szerződést el kell temetni, hogy az EU végre olyan, sürgetőbb ügyekre tudjon összpontosítani, mint az energia, az éghajlatváltozás, a bevándorlás, Oroszország kezelése, vagy éppen az unió bővítése.

Alattomos dolog azt állítani – ahogy néhányan most teszik -, hogy lehetetlen a további EU-bővítés Lisszabon nélkül. Az is hamis állítás, hogy egymillió szavazó akadályozza meg 495 millió európai akaratának érvényesülését azzal, hogy útját állta ennek a szerződésnek.

A népszavazás sok más országban is elbukott volna, ha az ott élőknek módot adtak volna a beleszólásra, és a szavazók eddig már háromszor vetették el “ezt a katyvaszt”. Ideje lenne tiszteletben tartani ítéletüket – áll a The Economist írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik