Nagyvilág

Izrael az Irán elleni támadást gyakorolja

A hónap elején indított nagyszabású izraeli hadgyakorlatot a jelek szerint arra szánták, hogy felkészítsék a hadsereget az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásra - írta pénteken a The New York Times amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Több mint száz izraeli F-16-os és F-15-ös vadászgép vett részt a Földközi-tenger keleti része és Görögország felett június első hetében tartott manőverekben – írta az újság, nevük elhallgatását kérő forrásokat idézve. A hadgyakorlat azt szolgálta, hogy felkészítse a hadsereget távoli célpontok elleni légicsapásokra, s nyilvánvalóvá tegye, hogy Izraelt mennyire aggasztják Irán nukleáris ambíciói.

A manőverekbe bekapcsolódtak a lelőtt repülőgépek pilótáinak kimentéséhez használható helikopterek és üzemanyag-utántöltő repülőgépek is. A gépek csaknem 1500 kilométert repültek, vagyis nagyjából annyit, mint az Izrael és az iráni Natanz urándúsító központja közötti távolság – olvasható a The New York Times internetes kiadásában.

Az újság idézte a Pengaton egyik tisztségviselőjét, aki úgy vélte, a hadgyakorlat másik célja az volt, hogy világos üzenetet küldjön, miszerint Izrael kész a katonai akcióra, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcba fulladnak, és nem sikerül Teheránt rábírni arra, hogy lemondjon atomfegyverek előállításáról.

“Azt akarták, hogy tudjuk mi, tudja Európa, és tudják az irániak is – mondta az amerikai tisztségviselő. – Számos jelzés megy különböző szinteken.” Több amerikai illetékes is azt mondta ugyanakkor a lapnak: nem hiszi, hogy Izrael már döntött volna Irán megtámadásáról, és nem gondolja, hogy a légicsapás küszöbön áll.

Az izraeli hadsereg nem erősítette meg, de nem is cáfolta a pénteki lapértesülést. Kiadott egy közleményt, amely arra szorítkozott, hogy az izraeli légierő “rendszeresen gyakorlatozik különböző bevetésekre, hogy szembeszálljon az Izraelt fenyegető veszélyekből fakadó kihívásokkal, és feleljen azokra”. Mark Regev izraeli kormányszóvivő a hadsereg közleményén túl nem kívánta kommentálni a The New York Times cikkét.

Teheránt reagálásra késztette az amerikai lapértesülés. “Ha az ellenség, különösen Izrael és amerikai pártfogóik az erőszak nyelvéhez folyamodnak Iránnal szemben, akkor biztosak lehetnek abban, hogy nagy pofont kapnak Irántól” – mondta Ahmed Hatami ajatolláh, az iszlám köztársaság egyik keményvonalas vallási vezetője pénteken a teheráni egyetemen. Beszédét egyenes adásban közvetítette az iráni állami rádió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik