Nagyvilág

Őszig nem lesz megoldás az ír nemre

Októberig nem várható megoldás arra a helyzetre, amely a lisszaboni szerződés írországi elutasítása nyomán állt elő - közölte az ír külügyminiszter.

Az unió csúcstalálkozóján az állam-, és kormányfők arról tanácskoztak, milyen forgatókönyvek szerint képzelhető el olyan továbblépés, amely az ír döntést is tiszteletben tartja, de az unió integrációjának elmélyítését is lehetővé teszi. Mindezt anélkül, hogy első- és másodosztályú tagországokra oszlana az EU. „Időre van szükségünk az elemzéshez” – mondta az ír külügyminiszter, és a következő, októberi EU-csúcsra ígérte, hogy Dublin leteszi a közös asztalra az elemzés eredményét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy addig meg is oldható a helyzet – tette hozzá Micheál Martin.

Az uniós vezetők elfogadták az írek időkérését, amelyet Brian Cowen miniszterelnök terjesztett elő a tanácskozáson. Az írek számára – egyes sajtóhírek szerint – elfogadhatóvá tenné a lisszaboni szerződést, ha írásos garanciákat kapnának az uniótól a semlegesség, illetve saját munkajogi, valamint közszolgálati és adószabályaik megőrzésére. Erre David Milliband brit külügyminiszter azt mondta, hogy nem szerepel a lehetőségek között a szerződés újratárgyalása. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is úgy fogalmazott, hogy „nagyon-nagyon nehéz lenne” módosítani a szerződést.

Az európai politikusok körében az is aggodalmat kelt, hogy az ugyancsak euroszkeptikus húrokat pengető Cseh Köztársaságban nem várható október előtt az alkotmánybíróság állásfoglalása, amely eldönti, hogy a csehek ratifikálják-e a szerződést. Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke kívánatosnak tartotta, hogy legalább a jövő júniusi európai parlamenti választásokra lépjen életbe a lisszaboni szerződés, és már annak alapján lehessen lebonyolítani a választásokat. Az Európai Parlament elnöke megismételte azt az álláspontját, hogy addig nem lehet tovább bővíteni az uniót, amíg a reformszerződés életbe nem lép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik