Nagyvilág

Kizárt Albánia és Koszovó egyesítése

Nem lesz semmiféle Nagy-Albánia, a határok és az intézmények semmiféle egyesítés. Koszovó és Albánia két önálló, szuverén állam – jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

Koszovó és Albánia egy nemzetet, de ugyanúgy két külön államot is alkot, amelyek európai uniós és NATO-csatlakozásra törekszenek, és úgy látják, hogy egyedül ez a két integráció vezethet el a békéhez és a stabilitáshoz a régióban – mondta Hashim Thaci, miután találkozott Sali Berisha albán miniszterelnökkel.

Eddig mintegy negyven állam ismerte el önálló államnak Koszovót, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió vezető tagállamai, míg Szerbia és Oroszország elutasítja. Az egykori szerb tartományban a többségi koszovói albánok mellett mintegy 120 ezer szerb is él, zömük Koszovó északi részén, és nagy részük elutasítja, hogy Pristina fennhatósága alá tartozzon.

Berisha és Thaci közös albán-koszovói tervekről is említést tett, példaként említették azt az elképzelést, hogy 2009-re út létesüljön Koszovó és Durres albániai kikötő között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik