Nagyvilág

Háborús bűnökért vonnák felelősségre Busht?

Egy nyugalmazott amerikai tábornok vizsgálatai szerint a Bush-kormány háborús bűnöket követett el.

Antonio Taguba vezérőrnagy, aki korábban az iraki Abu Graib börtönben végrehajtott kínzások ügyében vezetett vizsgálatot, arról írt egy új jelentésben, hogy az amerikaiak embertelen bánásmódban részesítették foglyaikat Irakban, Afganisztánban és a kubai Guantánamón. Megkínozták őket, verést, elektromos sokkot, szexuális megalázást és más kegyetlen módszereket alkalmazva.

Csütörtöki liberális sajtójelentések szerint Taguba a felelősség megállapítását sürgeti. „A több év alatt lefolytatott kormányzati vizsgálatok, a napvilágra került sajtóbeszámolók és jogvédő szervezetek jelentései alapján többé nem lehet kétség afelől, hogy a mostani kormány háborús bűnöket követett-e el” – olvasható a jelentésben. Az egyetlen kérdés az maradt, hogy felelősségre fogják-e vonni azokat, akik utasítást adtak a kínzásokra. A nyugalmazott tábornok egyértelművé tette: a hadsereg főparancsnoka – azaz maga Bush elnök – és környezete adott felhatalmazást a módszeres kínzásokra.

A Fehér Ház nem kommentálja Taguba véleményét. A szóban forgó új jelentést, amelyben a tábornok megfogalmazta bírálatát, az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet készítette. A csoport szerint az eddigi legmélyrehatóbb orvosi és pszichológiai vizsgálat eredményét foglalták össze arról, hogy az amerikaiak milyen bánásmódban részesítették foglyaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik