Nagyvilág

Berlusconi: gyengék az unió vezetői

Az Európai Unió veszített világpolitikai befolyásából, és gyenge vezetők irányítják – fakadt ki Silvio Berlusconi olasz kormányfő az EU ellen.

A miniszterelnök az uniós vezetőkön kívül bírálta az Európai Bizottság tagjait is, akik túl sok mindent teregetnek ki a nyilvánosság előtt, és ezzel komoly gondot okoznak a kormányoknak. A csütörtök este kezdődő brüsszeli EU-csúcson azt fogja kérni a biztosoktól, hogy mostantól tanúsítsanak nagyobb önmérsékletet – fejtegette egy római üzleti konferencián.

„Olyan Európát látok, amely visszalépett két évvel ezelőtti önmagához képest” – mondta a kétévi szünet után idén harmadszor is kormányfőnek választott Berlusconi. Európa mostani irányítói kevésbé markáns személyiségek, mint a korábbi csúcstalálkozók résztvevői: Tony Blair, José María Aznar, Gerhard Schröder vagy Jacques Chirac – sorolta Nagy-Britannia, Spanyolország, Németország és Franciaország korábbi vezetőit.

Az EU olyan intézménynek tűnik, amelyik kötelezettségekkel és korlátozásokkal intézkedik. Nem főszereplő a világ színpadán – állította Berlusconi. Előző nap azt vetette az EU szemére, hogy egyáltalán nem tesz semmit az euró (dollárral szembeni) felülértékeltsége ellen. A 71 éves médiamágnás megelégelte az európai biztosok fecsegését is: Nincs szükségünk arra, hogy a minisztereknek egy rakás problémát okozó biztosok minden héten kiálljanak a közvélemény elé – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik