Nagyvilág

Tűzszünetet kötött Izrael a Hamásszal

Az izraeli vezetés jóváhagyta szerda reggel az előző nap a Hamásszal kötött tűzszüneti megállapodást, amely helyi idő szerint reggel hat órakor életbe is lépett

A Hamász palesztin radikális szervezet és a két fél között közvetítő Egyiptom már kedden bejelentette, hogy megkötötték a hat hónapra szóló megállapodást. Ehud Olmert miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter szerdán reggel adták rá áldásukat.

Ámosz Gilád tábornok, izraeli védelmi minisztériumi tisztségviselő szerdára virradó éjszaka repült Kairóba, hogy a végső formába öntsék a megállapodást. Gilád ezt követően az izraeli közrádióban hangsúlyozta: az egyezség teljes tűzszünetről szól, és ha újabb fegyverhasználat lesz, bárki is követi el azt a másikkal szemben, a megállapodás megsértésének tekintik.

Fogolycsere lehet a háttérben

Gilád tábornok egyúttal bizakodásának adott hangot, hogy Egyiptom megakadályozza a Sínai-félszigeten át a Gázai övezetbe történő fegyvercsempészést. Szólt arról is, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a 2006-ban a Gázai övezetben elrabolt izraeli katona, Gilád Salit szabadon bocsátásáról, illetve a vele összefüggő fogolycseréről.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli védelmi minisztériumi illetékes is megerősítette a fogolycserével kapcsolatos erőfeszítések tényét, és utalt arra, hogy amennyiben tiszteletben tartják a fegyvernyugvást, Izrael hajlandó lesz enyhíteni a Gázai övezettel szembeni blokádon.

A palesztinok javát szolgálja a tűzszünet?

Háled Mesaal, a Hamász egyesült arab emírségekbeli látogatáson tartózkodó vezetője a brit hírügynökségnek adott interjúban közölte: a tartós tűzszünet az izraeli blokádtól szenvedő másfél millió palesztin javát szolgálja, és Izraelnek is megkönnyebbülést jelent, ha megvalósítja.

A Hamász első embere szerint azonban a tűzszüneti megállapodásban nincs szó sem Salitról, sem a rafahi határátkelő megnyitásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik