Külföld

Szigorít az EU az illegális bevándorlókkal szemben

admin
admin

2008. 06. 18. 13:29

Elfogadta az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló tervezetet.

Az igen szavazatok száma 367, a nemmel szavazóké 206 volt, 109 képviselő tartózkodott.

Bennfentesek szorosabb eredményre számítottak, mert a keddi vitában megmutatkozott, hogy a néppárti és a liberális EP-képviselők zömmel támogatták, a szocialisták, a zöldek és a kommunisták azonban ellenezték, illetve bírálták a tervezetet.

Utóbbiak érvei jórészt azonosak voltak az emberi jogi szervezetek érveivel, miszerint a javaslat túl kemény eljárást ír elő a bevándorlókkal szemben.

Az EP eredeti javaslata szerint a tagállamok kötelesek lettek volna ingyenes jogi képviseletet és tanácsadást biztosítani a pénztelen illegális bevándorlóknak. A tanács ezt a tagállamokra akarta bízni.

A kompromisszumos szöveg szerint kötelező a jogi
segítség, de ennek összhangban kell állnia a nemzeti jogszabályokkal is. Az EU-nak a 2008-2013-as időszakra szóló, 676 millió eurós “visszatérítési” alapja is felhasználható a jogi képviselet finanszírozására.

Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 8 millió illegális bevándorló tartózkodik az EU országaiban. Az előző év első felében közülük több mint 200 ezret vettek őrizetbe, de csak kevesebb mint 90 ezret toloncoltak ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.