Nagyvilág

Szigorít az EU az illegális bevándorlókkal szemben

Elfogadta az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló tervezetet.

Az igen szavazatok száma 367, a nemmel szavazóké 206 volt, 109 képviselő tartózkodott.

Bennfentesek szorosabb eredményre számítottak, mert a keddi vitában megmutatkozott, hogy a néppárti és a liberális EP-képviselők zömmel támogatták, a szocialisták, a zöldek és a kommunisták azonban ellenezték, illetve bírálták a tervezetet.

Utóbbiak érvei jórészt azonosak voltak az emberi jogi szervezetek érveivel, miszerint a javaslat túl kemény eljárást ír elő a bevándorlókkal szemben.

Az EP eredeti javaslata szerint a tagállamok kötelesek lettek volna ingyenes jogi képviseletet és tanácsadást biztosítani a pénztelen illegális bevándorlóknak. A tanács ezt a tagállamokra akarta bízni.

A kompromisszumos szöveg szerint kötelező a jogi
segítség, de ennek összhangban kell állnia a nemzeti jogszabályokkal is. Az EU-nak a 2008-2013-as időszakra szóló, 676 millió eurós “visszatérítési” alapja is felhasználható a jogi képviselet finanszírozására.

Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 8 millió illegális bevándorló tartózkodik az EU országaiban. Az előző év első felében közülük több mint 200 ezret vettek őrizetbe, de csak kevesebb mint 90 ezret toloncoltak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik