Nagyvilág

Soros: az EU tehetetlen az olajárral szemben

Az Európai Unió nem fogja tudni rávenni a legnagyobb olajtermelő országokat és az olajcégeket az olaj árának csökkentésére - mondta Soros György magyar származású amerikai üzletember.

“Rendkívül nehéz nyomást gyakorolni az olajtermelőkre. Az olajhelyzet olyan, amilyen, a kereslet-kínálat közötti egyensúly így alakult” – mondta Soros György, miután tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Az EU nem tud nyomást gyakorolni

Az EU-nak azért nem sikerülhet nyomást gyakorolni a termelőkre, mert az olajár kérdése nagyon összetett, több dolog befolyásolja. Egyrészt kezdenek kimerülni az olajtartalékok, és a meglévő készletek csökkennek, másrészt a globális klímaváltozás is hatással van a folyamatokra – hangsúlyozta.

Tartósan magas energiaárakkal kell számolni a világban. Nem lehet az energia árának csökkenésére számítani, el kell fogadni, hogy ez tovább emelkedik. Az olajár további növekedése ugyanakkor már önmagában megoldhatja a problémát, egy pont után csökkenhet az ár, mivel a további drágulás takarékosságra ösztönözheti az embereket – tette hozzá az üzletember.

A gazdasági recesszió minket is érint

Soros György arról is beszélt az MTI-nek, hogy a világgazdasági recesszió nemcsak az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hanem az Európai Unió más tagállamait is elérheti.

Nagy-Britannia mellett Írországban és Spanyolországban is rossz a helyzet. Az írországi gazdasági visszaesés is szerepet játszhatott például abban, hogy az írek leszavazták az uniós reformszerződést – fűzte hozzá.

Mint rámutatott, a pénzügyi intézményrendszer válsága a világgazdaságra is hatással lesz. Magyarország semmit nem tehet ebben a helyzetben, de az ország nincs rosszabb helyzetben, mint a világ más államai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik