Külföld

Kenyai menekülttáborból mentettek ki egy magyar lányt

admin
admin

2008. 06. 18. 16:59

Kenyai menekülttáborból mentettek ki egy 18 éves magyar lányt. "Kérem, magyarok, segítsenek" - írta az apja, mielőtt megölték Szomáliában.

A 18 éves magyar lányt egy szomáliaiaknak fenntartott menekülttáborból hozta haza a Baptista Szeretetszolgálat. A Szomáliában született lányra néhány hete figyeltek fel Kenyában. Magyar édesapja és három testvére meghalt, édesanyja és a többi testvére pedig eltűnt – mondta már Ferihegyen Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelentette a nairobi magyar nagykövetségen, hogy magyar dokumentumokkal rendelkező lány van a szomáliai határon lévő 170 ezer fős menekülttáborban. A magyar Külügyminisztérium azzal keresett meg néhány segélyszervezetet, hogy segítsenek hazajuttatni a lányt, akit Németh Samirának hívnak. Édesapja, Németh Lajos és három testvére még 2005-ben lett rablógyilkosság áldozata a szomáliai Mogadishuban, valószínűleg az ottaniakénál világosabb bőrszínük miatt.

Szenczy Sándor felidézte az édesapa 2004. május 31-én írott levelét, amelyben az áll: „Kérem, magyarok, segítsenek!” Samira – miután szomáliai édesanyja a többi testvérével elmenekült – a szomszédjuknál lakott, majd ahogy a polgárháború egyre jobban elmérgesedett, néhány papírját magához véve elindult több ezer menekülttel a kenyai határ felé. Testén több korábbi késszúrás nyomai láthatók. Németh Samira az elkövetkezendő napokban a babtistáknál lesz, később rokonainál lakik majd a Dél-Dunántúlon.

A Külügyminisztérium, a bevándorlási hivatal, az ENSZ, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a Baptista Szeretetszolgálat összefogásának köszönhető, hogy a lány hazajutott – emlékeztetett Szenczy. A menekülttáborból az ENSZ repülőgépe hozta el. Németh Samira, mivel csak néhány szót tud magyarul, újságírók előtt angolul mondott köszönetet a segítségért, majd elpityeregte magát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.