Nagyvilág

Castro újra megjelent

Fidel Castro volt kubai államfőről mutatott videofelvételt kedden a kubai televízió: az idős politikus egy kertben beszélgetett Hugo Chávez venezuelai elnökkel.

Január óta ezek voltak az első felvételek a hatalomból több mint két éve visszavonult vezetőről. A melegítőt viselő, 81 éves Castro soványabbnak, haja és szakálla fehérebbnek látszott, mint a korábbi képeken, de élénknek látszott, amint öccsével, Raúl Castro elnökkel és Hugo Chávezzel beszélgetett.

A videofelvételnek nem volt hangja, de kubai híradások szerint a Castro fivérek és Chávez közel egyórás megbeszélésén számos téma vetődött fel, szó volt egyebek mellett a globális élelmiszerválságról és az egyesült államokbeli elnökválasztásról is. Az állami média szerint Fidel Castro és Hugo Chávez hétfőn is találkozott egymással, megbeszélésük három órán át tartott.
Castro állapota sokat romlott (fotó: MTI/AP)

Castro állapota sokat romlott (fotó: MTI/AP)

Venezuela és Kuba kapcsolatai szorossá váltak, amióta Hugo Chávez hatalomra került, és szocialista jelleget öltött Venezuela gazdasága. Chávez sokszor felkereste a kubai vezetőt hosszas lábadozása idején.

Ez idő alatt Fidel Castro gyakorta jelentetett meg újságcikkeket a kubai sajtóban, de sokáig tartó távolmaradása a nyilvánosságtól táplálta azokat a híreszteléseket, hogy egészségi állapota romlott a két éve végrehajtott vastagbélműtét óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik