Nagyvilág

Betiltották a szovjet himnuszt Litvániában

admin

2008. 06. 18. 14:55

A litván parlament egyaránt betiltotta a horogkereszt, valamint a sarló és kalapács mindenfajta nyilvános ábrázolását, valamint a szovjet és a náci himnusz szövegét.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott balti ország a II. világháború idején – a Molotov-Ribbentrop paktum következtében – előbb német, majd szovjet megszállás alá került. A világháború után, függetlenségének 1990-ben történt kikiáltásáig, Litvánia a Szovjetunióhoz tartozott.

A most jóváhagyott tilalom a két volt megszálló hatalom korabeli katonai egyenruháinak viselésére is vonatkozik. A tiltás ellen szavazó képviselők egyebek közt azzal érveltek, hogy a jelenlegi orosz himnusz dallama azonos a volt szovjet himnuszéval. Az ország 3,4 milliós lakosságának jelentős, 6,3 százaléknyi részét ma is a szovjet időkben odatelepült oroszok adják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.