Nagyvilág

Anglia is dönt a Lisszaboni Szerződésről

Nagy-Britannia úgy tervezi, hogy miniszterelnöke, Gordon Brown már a ratifikált lisszaboni szerződéssel utazik csütörtökön a brüsszeli európai csúcsra. Kérdés azonban, hogy a parlament elfogadja-e a dokumentumot, vagy elnapolja a kérdést.

A brit parlament és a Lordok háza szóvivője szerint az Európai Unió reformszerződését a felsőház szerdán tekinti át harmadik olvasásban. Az előző során semmilyen változást nem eszközöltek az alsóház által elfogadott ratifikációs szöveghez képest, így nem kell számítani annak visszaküldésére.

Ha pedig a Lordok a szöveget jóváhagyják, már csak a királyi jóváhagyás szükséges, amelynek időpontját csütörtök délelőttre tűzték ki.

Egy konzervatív lord azonban módosítást tervez benyújtani, kérve, hogy a szavazást ne tartsák meg október 20. előtt, s várják meg, míg az unió többi tagállama ratifikálja a szerződést, amelyet a hétvégén Írországban a népszavazás elutasított.

Ha ezt a módosítást elfogadják, a szerződést vissza kell küldeni az alsóháznak, s ez esetben mégsem történhet meg a ratifikálás a csütörtöki-pénteki brüsszeli EU-csúcs előtt.

Miután Írország múlt csütörtökön népszavazáson elutasította a Lisszaboni Szerződést, többen úgy vélik Nagy-Britanniában, hogy jobb lenne a kérdést egyszerűen elnapolni. Így ugyanis nem mennének szembe az EU-val, ám nem kéne ratifikálni egy hatályba – egyelőre biztosan – nem lépő dokumentumot. A szerződés életbelépéséhez ugyanis valamennyi tagállam jóváhagyása szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik