Nagyvilág

Féléves tűzszünet a Hamasszal

Tűzszünet lép életbe csütörtök reggeltől a Gázai övezetben, erről állapodott meg egyiptomi közvetítéssel Izrael és az övezetben hatalmon lévő palesztin iszlamista Hamasz mozgalom.

A hírt a Mena egyiptomi hírügynökség jelentette be egy magas rangú egyiptomi illetékesre hivatkozva.

A Hamasz illetékese szerint mindent megtesznek azért, hogy a Gázai övezet összes katonai egysége engedelmeskedjen a tűzszüneti egyezményben foglaltaknak – írja a BBC.

Az MTI információi szerint nem sokkal korábban a tárgyalásokhoz közel álló egyik palesztin vezető Gázában szintén azt közölte, hogy csütörtök reggeltől életbe lép Izrael és a Hamász tűzszünete. A neve elhallgatását kérő palesztin illetékes leszögezte: a megállapodáson nem változtat, hogy Izrael kedden megölt hat palesztin fegyverest a Gázai övezet déli részén. Az utóbbi napok kölcsönös támadásait úgy kommentálta: mindkét fél igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy az erő pozíciójából tárgyal.

Folytatódnak a tárgyalások

Az egyezség értelmében a Hamász beszünteti az izraeli települések elleni rakéta- és aknavető-támadásait, Izrael pedig a Gázai övezet elleni katonai akcióit. A megállapodás tényét kisvártatva a Hamász is megerősítette, hangsúlyozva, hogy folytatódnak az egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalások.

A Hamász egyik vezetője, Mahmúd az-Zahar tájékoztatása szerint csütörtök reggel helyi idő szerint 6 órakor (közép-európai idő szerint 5 órakor) lép életbe és fél évre szól a fegyvernyugvás.

Izraeli és palesztin vezetők néhány órával korában egyaránt értésre adták, hogy bármilyen tűszüneti megállapodás szülessék is, Izrael csak fokozatosan vagy részlegesen könnyít majd a Gázai övezet blokádján, amelyet a Hamász egy évvel ezelőtti erőszakos hatalomátvétele nyomán léptetett életbe.
Röviddel a tűzszüneti megállapodás bejelentése előtt Izrael hat palesztin fegyverest ölt meg a Gázai övezet déli részén végrehajtott két légi csapásban.

Tovább támadnak az izraeliek

Az egyik izraeli rakéta egy személygépkocsit talált el Hán-Júnisz városában, s a jármű mind az öt utasa életét vesztette – adta hírül a palesztin egészségügyi minisztérium. Az Iszlám Dzsihád elnevezésű, Irán által támogatott fegyveres szervezet közlése szerint mind az öten a szervezet tagjai voltak.

A másik izraeli légitámadás a közeli Deir al-Balah városában semmisített meg egy gépjárművet, amelyben az al-Kaida nézeteit osztó palesztin fegyveres csoportnak, az Iszlám Hadseregének egyik fegyverese utazott. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy légiereje hajtotta végre a támadásokat.
A légi csapások ellenére a Hamász és az Iszlám Dzsihád is megerősítette, hogy változatlanul nyitott a tűzszüneti megállapodásra, utóbbi azonban hozzátette, hogy válaszolni fog aktivistái megölésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik