Külföld

A bukott elnökjelölt Obamát akarja

admin
admin

2008. 06. 17. 07:26

Az Egyesült Államoknak változásra van szüksége nyolc év hozzá nem értés, mellőzöttség és kudarc után - hangoztatta Al Gore volt amerikai alelnök, elnökjelölt. Bejelentette, hogy mindent megtesz Barack Obama demokrata párti szenátor elnökké választása érdekében.

Gore – aki a Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb személyisége – szenvedélyes hangon támadta George Bush elnököt, aki a 2000. évi választáson máig vitatott módon legyőzte őt. Gore több szavazatot kapott, mint republikánus vetélytársa, de a legfelsőbb bíróság az akkori patthelyzetet a floridai szavazatok újraszámlálásának leállításával oldotta föl, így Bush szerezte meg az elektori szavazatok többségét.

“Nyolc év után, amikor az alkotmányunkat megszégyenítették és nem tartották tiszteletben, változásra van szükségünk” – mondta a Nobel-békedíjas környezetvédő aktivista Obama kampányának fő jelszavára, a változásra helyezve a hangsúlyt.

Gore elégedetlen volt Bush-sal

Al Gore sorolta Bush hibáit, kezdve a Katrina-hurrikánra adott elhibázott választól a gazdasági bajokon át a külpolitikai melléfogásokig. Még azt is a Bush-kormány hibájául rótta fel, hogy ólommal szennyezett játékok és mérgező anyagokat tartalmazó háziállat-eledel került Kínából az amerikai piacra.

“Már a kutyáink és macskáink is megtanulták, hogy a választásnak tétje van (…) ez a választás jobban számít, mint korábban bármikor, mert Amerikának változásra van szüksége, jobban, mint bármikor” – mondta a 20 ezres tömeg előtt. “Köszönet Al Gore-nak mindazért, amit az elmúlt 40 évben ezért az országért tett” – mondta Barack Obama.

Tiszteli McCaint

Gore a michigani kampánygyűlésen arról is beszélt, hogy John McCain szenátor, a várható republikánus elnökjelölt, vietnami veterán minden tiszteletet megérdemel. Ugyanakkor kifejtette: a kor és a tapasztalat nem egyenlő a jó ítélőképességgel, amely Obamát jellemzi. Utalt rá, hogy a demokrata szenátor a kezdetektől ellenezte az iraki háborút.

Konzervatív elemzők megjegyezték: Gore egykori alelnökjelöltje, Joe Liberman szenátor időközben elhagyta a Demokrata Pártot és jelenleg McCain kampányát támogatja.

Barack Obama hétfőn bejelentette, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt elutazik Afganisztánba és Irakba. McCain az utóbbi hetekben többször keményen bírálta riválisát, amiért nincsenek közvetlen információi az iraki helyzetről.

Obama eddig csak egyszer, 2006 januárjában járt Irakban egy kongresszusi küldöttség tagjaként, McCain viszont már nyolcszor utazott el az arab országba, legutóbb márciusban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.