Nagyvilág

Az RMDSZ tarolt a helyhatósági választásokon

Bár hivatalos részeredményeket még nem tettek közzé, annyi bizonyos, hogy a romániai helyhatósági választások második fordulójában több fontos városban eldőlt már a polgármesteri szék sorsa. Országos szinten az RMDSZ hódította el a választásokon részt vevő romániai magyarok voksainak jelentős többségét, mintegy nyolcvan százalékát.

Romániában június elsején rendezték az első fordulót, most még 1474 településen kellett birokra kelniük azoknak a jelölteknek, akik két héttel ezelőtt az első vagy a második helyen végeztek, és az elsőnek nem sikerült megszereznie a voksok felét plusz egyet. Országos szinten 47,42 százalékos volt a részvételi arány.

Bukarestben az exit poll felmérések eredményei egyértelműen Sorin Oprescu független jelölt diadaláról tanúskodnak. A főváros bevételének volt a legnagyobb tétje Romániában, mivel úgy tartják, hogy aki Bukarestet birtokolja, az lényegében az országos politikában is vezető szerepre tett szert. A fővárosi eredményeket ugyanis irányadónak tekintik az őszi parlamenti választásokon számolható esélyek szempontjából.

Hatalmi harcok

Két közvélemény-kutató intézet szerint is Oprescu legyőzte a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) jelöltjét, Vasile Blaga volt belügyminisztert. Az INSOMAR adatai alapján a vasárnap urnák elé járult bukarestiek 54,3 százaléka szavazott Oprescura, míg Blagára csak 45,7 százalék adta voksát. A CCSB által készített exit poll szerint Oprescu 54,5, Blaga pedig 45,5 százalékot szerzett meg. A Traian Basescu államfőt támogató PD-L nem szerepelt jól Bukarestben, ugyanis a második fordulóra versenyben maradt négy fővárosi kerület közül csak egyben sikerült nyernie.

A romániai magyarság szempontjából két székelyföldi városban volt nagy a tét, amennyiben a második fordulóban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei küzdöttek meg egymással.

Az RMDSZ viszi a pálmát

Mivel az országos választási iroda (BEC) még nem közölt hivatalos részeredményeket, az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálás alapján kikerekedett adatai szerint a legreprezentatívabb városban, Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ jelöltje, Antal Árpád lesz a várospolgármestere, mivel legyőzte ellenfelét, az MPP színeiben indult Csinta Samut. A másik fontos székelyföldi városban, Gyergyószentmiklóson viszont az MPP jelöltje, Mezei János győzte le RMDSZ-es ellenfelét, Weil Gyulát.

Az RMDSZ embere vitte el a pálmát többek között Szentegyházán, Nagykárolyon és Tasnádon. Szatmárnémetiben a szövetség jelöltje, Ilyés Gyula román ellenfele, Dorel Coica fölött aratott diadalt. Az (MPP) jelöltje futott be viszont Tusnádfürdőn, Gyergyóújfaluban, Gyulakután és Zetelakán.

Országos szinten azonban az RMDSZ hódította el a választásokon részt vevő romániai magyarok voksainak jelentős többségét, mintegy nyolcvan százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik