Nagyvilág

Bányakatasztrófa Kínában

Szabálytalanul tárolt robbanószer vezetett a legkevesebb 27 halálos áldozatot követelő bányarobbanáshoz az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány egyik szénbányájában. A múlt pénteken történt szerencsétlenség után további hét bányász még mindig a föld alatt van.

A folyamatban lévő vizsgálatok szerint a bányaaknában tárolt hibás robbanószer öngyulladása okozta a robbanást – közölte hétfőn a Sanhszi tartományi bányabiztonsági hatóság. A bányában rekedt hét bányász utáni kutatást szombat délben függesztették fel, miután a mentőalakulatok az aknában még fel nem használt robbanószereket és gyújtószerkezeteket találtak. Ekkor a robbanóanyagokat vízzel locsolták le, remélve, hogy a további detonációkat sikerül megelőzni.

A robbanószerek hatástalanítása addig nem kezdődhet el, amíg a szakértők fel nem mérik az ezzel járó veszélyeket – közölte a tartományi közbiztonsági minisztérium tisztségviselője, hozzátéve, hogy jelenleg a robbanószerek eredetét és mennyiségét a rendőrség vizsgálja.

A folyamatban lévő vizsgálatok szerint az elégtelen biztonsági intézkedések vezettek a tragédiához. A szénbányászati vállalat a kitermelés fokozása érdekében jóvá nem hagyott területeken és gyenge szellőztetés mellett folytatta a bányászatot – mondta Csao Tie-csuj (Zhao Tiechui) tartományi bányabiztonsági igazgató.

A biztonsági előírások szerint egyszerre legfeljebb 29 bányász tartózkodhatott volna az aknában, a baleset idején azonban 58 ember volt a föld alatt. A baleset után tizenöt főnek sikerült még pénteken a felszínre jönnie, további kilencet a mentők emeltek ki. Szintén múlt pénteken a tartomány egy másik bányájában vízbetörés miatt hét ember meghalt, egy embert pedig még mindig keresnek.

A kínai bányák a legveszélyesebbek a világon. Hivatalos adatok szerint tavaly 3800 haláleset történt a távol-keleti ország bányáiban – húsz százalékkal kevesebb, mint tavalyelőtt -, független munkaügyi szervezetek azonban évi húszezerre teszik a munka közben halálukat lelő bányászok számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik