Nagyvilág

Élelmiszerhiány és káosz Spanyolországban

Fuvarosok tízezrei sztrájkolnak Spanyolországban és a szomszédos Portugáliában a magas üzemanyagárak miatt. Amennyiben nem jön létre valamilyen megállapodás, hétfőtől a francia teherszállítók is csatlakoznak a sztrájkolókhoz. Az üzletekből kezdenek kifogyni az élelmiszerek, a benzinkutaknál szárazak a csapok. A FigyelőNet helyszíni tudósítása.

A spanyol és a portugál szállítmányozók, valamint az őket képviselő szakszervezetek az egyre emelkedő üzemanyagárak miatt kezdtek sztrájkba és útblokádok építésébe hétfőn. Megközelítőleg hetvenezer, mindenekelőtt önfoglalkoztató teherautó-vezető és két érdekképviseleti szervezetük követeli, hogy az üzemanyagot garantált, rögzített áron kaphassák meg.

Továbbá, hogy a kormány törvényben határozza meg a minimális fuvardíjat a teherszállítók szolgáltatásaira, aminek révén a szállítási szerződések jobban tükröznék, és egyben kompenzálnák is a dráguló üzemanyagárak miatt megnövekedett kiadásokat.

Elviselhetetlen drágulás

Spanyolországban az üzemanyagárak több mint 20 százalékkal drágultak az elmúlt egy év során, s emiatt a fuvarozók havi kiadása átlagosan 600 euróval növekedett – állítja a Fenadismer, amely 381 000 fős taglétszámával a második legnagyobb szállítmányozói érdekképviselet az országban.

A kormány a sztrájkolók követeléseivel szemben inkább adókedvezményeket ajánl, mivel véleménye szerint a szállítási költségek jelentős részét képező üzemanyagárak állandó értéken tartása – egy adott érdekcsoport számára – az Európai Unió szabadkereskedelmi elveivel összeegyeztethetetlen.

Pánikszerű felvásárlás

A napok óta tartó, határozatlan idejű munkabeszüntetés aggasztó következményei már az első napokban is országszerte megmutatkoztak. A sztrájkot megelőző hétvégén hosszú sorokban várakoztak az üzemanyaghiánytól tartó autósok a benzinkutaknál. Pánikszerű sorok alakultak ki egyes bevásárlóközpontokban is, miután a kamionosok arra figyelmeztettek, hogy sztrájkjuk miatt az élelmiszerláncok napokon belül kifogyhatnak az áruból.

„Egyetértek a szállítókkal, a kormánynak valahogyan segítenie kell ezeken az embereken! Mégis azt gondolom, hogy a demonstrációnak ez a formája már veszélybe sodorja az embereket, ami elfogadhatatlan!” – mondta Pilar Gil Carrasco, egy középkorú édesanya barcelonai tudósítónknak.

Nem sok áruból válogathatnak a vásárlók (Fotó: Kiss Gabriella)

Nem sok áruból válogathatnak a vásárlók (Fotó: Kiss Gabriella)

„Nekem három gyerekem van, a legfontosabb, hogy róluk gondoskodjak. Fogalmam sincs, hogy mi lesz, ha a sztrájk nem ér véget a hétvégén. Messze lakom a munkahelyemtől. Lehet, hogy a városban élő barátainkat kell megkérnünk arra, hogy náluk lakhassunk, amíg nem oldódik meg a helyzet. Ha ez így megy tovább, akkor nem tudom majd a gyermekeimet behozni az iskolába és én sem jutok el a munkahelyemre” – fűzi hozzá keserűen Gil Carrasco asszony.

A hét második napján Barcelonában és más városokban is az élelmiszerboltok és a szupermarketek polcairól már eltűnt a friss zöldség és gyümölcs, és az eladók a szokásos friss hús-, hal- és tengeri áruval sem tudták kiszolgálni a vásárlókat. Ez utóbbiak hiányát nem csak a fuvarosok, hanem a halászok egyidejű munkabeszüntetése is okozta. Ijesztő és nem mindennapi látványt nyújtottak a megüresedett polcok és a jobb híján letakart, kiürült hűtőpultok a közértekben.

Milliós kiesés

Főként liszt, keksz, néhány konzerv és édesség volt a maradék áru, ami az üzletek többségében továbbra is elérhető maradt. „Meglepődtem, amikor a feleségem néhány liter tejjel és több csomag édességgel érkezett haza a boltból. A tejet leszámítva, olyan élelmiszereket vásárolt, amiket egy élelmiszerhiány-mentes időszakban egészen biztosan az üzletben hagyott volna” – árulta el Antonio Valdes, egy utcai járókelő. Pilar Vadillo, egy másik járókelő beszélgetésünket hallva bizakodóan megjegyezte, hogy szerinte a jövő hétre befejeződik a sztrájk, „az érintett felek majd megállapodnak valamiben, mert ez nem mehet így tovább”.

Letakarták az üres hűtőpultokat - nem érkezik hússzállítmány (Fotó: Kiss Gabriella)

Letakarták az üres hűtőpultokat – nem érkezik hússzállítmány (Fotó: Kiss Gabriella)

José Maria Pozancos a spanyol Gyümölcs- és Zöldségtermelők és Exportálók Szövetsége igazgatójának állítása szerint a sztrájk következtében, mivel nem tudják a friss zöldség- és gyümölcsárukat a megrendelői célpontokba eljuttatni, naponta 25 millió euro kieséssel kell számolniuk.

Csütörtöktől, a hétvégére való tekintettel több élelmiszerüzlet és szupermarket beszállítóit rendőrök kísérték az úticéljukig, hogy valamelyest mérsékelni próbálják a korábbi napok élelmiszerhiányát. Így valamiféle enyhülés tapasztalható a lakosságot közvetlenül érintő élelmiszerellátás akadozásában. Több élelmiszerlánc ugyanakkor a szokásostól eltérő, magasabb áron kínálja a hiánycikknek számító friss zöldséget és gyümölcsöt, akárcsak a piaci standok kereskedői.

Incidensek a határon és az utakon

A sztrájk miatt a spanyol-francia határon is hosszú várakozásra kényszerülnek a teherautók. Rendőrségi beszámolók szerint gyakori a sztrájkkal nem szolidáris sofőrök megfélemlítése, illetve járműveik megrongálása. A spanyol kormány ezért szerdától huszonötezer rendőrt vetet be annak érdekében, hogy a főbb útvonalakat megtisztítsák a blokádoktól, aminek során a sztrájkolók több helyszínen is összecsaptak a rendőrökkel. Számos sztrájkolót előállítottak és letartóztattak.

A televíziós híradások kiszúrt kerekű, betört szélvédőjű és fényszórójú, elhagyott teherautókat mutatnak, miután a tiltakozásban részt nem vevő gépkocsivezetők megpróbáltak szembeszegülni a sztrájkolókkal. Volker Hartmann, az alicantei Európai Iskola élelmezésvezetője megrendülve meséte, hogy az intézmény étkeztetéséért felelős cég írott igazolással látta el teherautó-vezetőjüket, amiben külön kérték a sztrájkolókat, hogy engedjék útjára az élelmiszerszállítmányukat, ugyanis az gyermekek közétkeztetéséhez szükséges.

Két ember meghalt

„Az útblokádnál demonstrálókat ez egy cseppet sem érdekelte. Egyikük összetépte az igazolást és természetesen nem engedték útjára a sofőrt” – mondta Hartmann. A tiltakozás során immáron ketten életüket vesztették a blokádoknál. Julio Cervilla Sojo, 47 éves teherautósofőrt kedden halálra gázolták, amikor meg akarta akadályozni, hogy egy tehergépkocsi a Granada mellett található blokádot megkerülve, tovább haladjon úti céljának megfelelően.

Portugáliában egy 52 éves férfit ütöttek el, amikor Lisszabon északi részén nem hagyta, hogy egy teherautó áthaladjon a blokádon. A sztrájkolók kövekkel dobálják azokat a teherautókat, amelyek megpróbálnak a blokádokon átjutni. Egy teherautó-vezető súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor Alicante közelében négy kamiont felgyújtottak.

A kutak is lehúzták a rolót

A sztrájk és a blokádok következtében jelentkező üzemanyaghiány miatt egyes benzinkutak részben vagy teljesen bezártak. Ugyancsak az üzemanyaghiányra hivatkozva, a környező Baleár-szigetekről Spanyolországba induló kompjáratok többségét törölték. A szomszédos Portugáliában súlyosabbá vált a helyzet, ugyanis a lisszaboni reptér a hét közepére kifogyott az üzemanyag-tartalékaiból. Ezért több, eredetileg Lisszabonba érkező repülőjárat késett, néhányat viszont Portóba irányítottak át.

Az üres benzincsapokat lezacskózták, hogy senki se használhassa (Fotó: Kiss Gabriella)

Az üres benzincsapokat lezacskózták, hogy senki se használhassa (Fotó: Kiss Gabriella)

„A spanyol légitársaságok járatai stratégiai tartalékaiknak köszönhetően, egyelőre minden különösebb probléma nélkül, menetrend szerint közlekednek” – mondta el lapunknak Joaquín Torregrosa, az egyik spanyol légitársaság pilótája.

Hozzátette: tanulságos, hogy mennyire törékeny és veszélyeztetett civilizáció a mienk. Néhány nap üzemanyag nélkül, és az egész rendszer összeomlik, hiszen nincsen elegendő élelmiszerünk, nincsenek közlekedőképes autóink, és ezzel szinte minden megszűnik. Azt hiszem ez egy nagyszerű lehetőség, hogy az emberiség végre megértse, hogy az olajkészleteink végesek, és muszáj azon törni a fejünket, hogy milyen alapokra építsünk egy új rendszert, amely képes lesz nélkülözni az olajat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik