Külföld

A NATO több katonát kér Afganisztánba

admin
admin

2008. 06. 13. 16:33

A NATO főtitkára arra szólította fel pénteken a tagállamokat, hogy bocsássanak több katonát a szövetség vezetése alatt álló afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) rendelkezésére.

Jaap de Hoop Scheffer a védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozásának második napján azt mondta, hogy az utóbbi időben érkeztek ugyan új felajánlások, de ez még mindig nem elegendő a feladatok ellátásához.

Az ISAF létszáma jelenleg közel 53 ezer fő.A főtitkár megfogalmazása szerint az afganisztáni helyzet “bátorító, de nem ad okot teljes elégedettségre”.

Ez alatt – tette hozzá – nem csupán azt kell érteni, hogy az ISAF kapacitása nem mindenben elegendő, hanem azt is, hogy az afgán kormányzatnak többet kellene tennie a korrupció ellen, a kábítószer-termesztés visszaszorításáért, illetve a jogállamiság megerősítéséért. De Hoop Scheffer sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy ez valamennyi NATO-miniszter közös véleménye.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki közvetlenül a NATO-főtitkár után állt az újságírók elé, az afganisztáni elkötelezettség növelésével kapcsolatban idén tavasszal Bukarestben tett szándéknyilatkozataikkal szembesítette az európai szövetségeseket, és felszólította őket, hogy a tetteket hozzák összhangba a szavakkal.

“Tettünk néhány fontos lépést, de még nem értük el a Bukarestben kitűzött célokat” – mondta Gates. Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter magyar újságírókkal találkozva elmondta, hogy magyar részről jelenleg nem esedékes újabb felajánlás az afganisztáni vállalkozáshoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.