Külföld

Megintette Romániát az unió

admin
admin

2008. 06. 13. 16:31

Az Európai Bizottság pénteken bírálta Romániát laza pénzpolitikája miatt, és sürgette Bukarestet az államháztartás hiányának mérséklésére és gazdaságszerkezeti reformokra.

Az unió végrehajtó testülete Romániáról adott értékelésében arra figyelmeztetett, hogy az ország jövőre túllépheti az államháztartás bruttó hazai termékhez viszonyított, 3 százalékban megszabott uniós deficitküszöböt, továbbá, hogy fokozódhatnak a makrogazdasági aránytalanságok. A bizottság a gyorsuló inflációra, az erős bérnövekedésre és a háztartási kiadások gyors növekedésére utalt.

Joaquin Almunia pénzügyi biztos kifejtette, hogy a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok révén lehet megakadályozni a gazdaság túlfűtöttségét, ezek révén Románia kiegyensúlyozottabban zárkózhat fel a többi uniós tagországhoz.

Románia államháztartásának hiánya tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, az idén 2,9 százalékos hiány várható, jövőre pedig 3,7 százalékos.

A bizottság szerdán Nagy-Britanniát figyelmeztette arra, hogy az államháztartás hiánya az idén elérheti a GDP 3,5 százalékát. A múlt hónapban az eurózóna tagországát, Franciaországot marasztalta el enyhe formában. Románia nem tagja az eurózónának, ennek ellenére szintén enyhe megrovásban részesült. A figyelmeztetés ” politikai javaslatnak” tekinthető, azt nem kell az unió pénzügyminisztereinek jóváhagynia és az nem is von szankciót maga után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.