Nagyvilág

Megbukott a Lisszaboni Szerződés Írországban

A „nem” szavazatok vannak többségben a reformszerződésről előző nap tartott írországi népszavazás voksainak megszámolása közben közölt nem hivatalos adatok szerint.

Az EU vezetői nem rendelkeznek „B” tervvel arra az esetre, ha az írek elutasítják a Lisszaboni Szerződést, a hivatalos eredmény közzététele délutánra várható – írja a BBC.

A „nem” szavazatok vannak többségben a reformszerződésről előző nap tartott írországi népszavazás voksainak megszámolása közben közölt nem hivatalos adatok szerint. Az EU vezetői nem rendelkeznek „B” tervvel arra az esetre, ha az írek elutasítják a Lisszaboni Szerződést, a hivatalos eredmény közzététele délutánra várható.

Írország az Európai Unió tagjai között egyedül döntött úgy ,hogy népszavazást rendez a bővítés utáni unió működőképességének szavatolására hivatott szerződés elfogadásáról.

A mintegy 3 millió szavazásra jogosult ír állampolgár közép-európai idő szerint este 11 óráig adhatta le voksát. A lisszaboni szerződés csak azután lép hatályba, hogy mind a 27 uniós tagállam ratifikálta. Eddig 18 tagország parlamentje szavazta meg a dokumentumot, köztük a magyar Országgyűlés elsőként. A francia külügyminiszter szerint ha Írországban elutasítják az EU-reformszerződést, az a Lisszaboni Szerződés végét jelenti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik