Külföld

Steinmeier lehet Merkel ellenfele

admin
admin

2008. 06. 12. 09:57

Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter lesz a konzervatív Angela Merkel kancellár ellenfele a jövő évi parlamenti választásokon a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint.

A tekintélyes konzervatív napilap csütörtökön arról számolt be, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) immár nem számol a jelenlegi pártelnök, Kurt Beck kancellárjelöltségével, s úgy értékeli, hogy csakis Steinmeier külügyminiszter veheti fel a harcot a siker esélyével a rendkívül népszerű Merkellel szemben.

Steinmeier esélyes (Fotó: MTI)

Steinmeier esélyes (Fotó: MTI)

A konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó párt népszerűségének rohamos hanyatlása nyomán a párt vezetőségében túlsúlyba kerültek azok az erők, amelyek Beck jelöltsége esetén reménytelennek látják a küzdelmet a hivatalban lévő kancellár ellen. Mindezzel párhuzamosan mind többen kérdőjelezik meg azt, hogy a rajna-pfalzi miniszterelnök tartósan megmaradhat-e az SPD élén – értesült a FAZ.

A lap szerint Beck és Steinmeier között már egyfajta előzetes megállapodás született arról, hogy a szociáldemokraták kancellárjelöltje a német választók körében a párt elnökénél összehasonlíthatatlanul nagyobb népszerűségnek örvendő külügyminiszter lesz. Minderről azonban egyelőre semmit nem hoznak nyilvánosságra, a döntés bejelentése csak az év végén várható. Nem kizárt azonban, hogy a Beckkel szembeni elégedetlenség már az elkövetkező hetekben „robbanáshoz” vezet.

Ezzel egy időben a Forsa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése megerősítette, hogy a párt népszerűsége nem csupán a választók körében csökken drámai módon, de a párt tagjai is is egyre kiábrándultabbá válnak. A felmérésből kitűnt: az elmúlt hónapok szociáldemokrata bizonytalankodásai után a tagok mintegy 30 százalékának fordult meg fejében az esetleges kilépés. Ugyanakkor 6 százalékuk már el is határozta, hogy a közeli jövőben búcsút mond a pártnak.

A hivatalos statisztika szerint az SPD jelenlegi taglétszáma 531 737. Ez pontosan 438 fővel több, mint a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU tagjainak száma.
1976-ban – összehasonlításképpen – még 1,022 millió szociáldemokratát, s valamivel több mint 600 ezer kereszténydemokratát „jegyeztek” a szövetségi köztársaságban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.