Külföld

Moszkva leváltaná a koszovói ENSZ-misszió vezetőjét

admin
admin

2008. 06. 12. 12:48

Moszkvát aggasztja, hogy Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) német vezetője a hírek szerint lépéseket tesz a misszió tevékenységének szűkítésére, és nem lenne Oroszország ellenére, ha leváltanák.

Andrej Nyesztyerenko, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön a minisztérium honlapján megjelent nyilatkozatában rámutatott: „Nyilvánvaló, hogy az UNMIK-missziót érintő bármiféle lépés, vagy a koszovói nemzetközi jelenlét átalakítása csakis az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján lehetséges. Ezt az ENSZ-titkárság vezetői is jól tudják. Információink szerint tőlük Rücker semmiféle utasítást nem kapott.”

A szóvivő Rücker eljárását önkényesnek nevezte, s megállapította, hogy határozottan fel kell ellene lépni.
“Abból indulunk ki, hogy Joachim Rückerrel kapcsolatban adminisztratív intézkedéseket foganatosítanak, a leváltását sem kizárva” – szól a nyilatkozat.

Elvben az ENSZ-nek június 15-én, a koszovói alkotmány életbelépésének tervezett napján jogkörei jelentős részét át kell adnia a koszovói kormánynak és parlamentnek. Az ENSZ-misszió a továbbiakban a biztonsági kérdéseket, míg az igazságszolgáltatás és a rendőrség területét az európai EULEX-misszió felügyelné.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.