Nagyvilág

Göncz: több katonára van szükség Afganisztánban

Több fejlesztési programra és több katonára van szükség Afganisztánban ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet a közép-ázsiai országban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter.

Többre van szükség Afganisztánban ahhoz, hogy valóban stabilizálódjon a helyzet, (…)és az afgánok át tudják venni az irányítást az ország felett – mondta Göncz Kinga, hozzátéve: több újjáépítési programra és nagyobb katonai jelenlétre van szükség Afganisztánban.

A NATO-tagállamoknak és az afgánoknak is többet kellene tenniük a helyzet stabilizálásáért – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője. Magyarország a következő egy-két évben bővíti katonai jelenlétét Afganisztánban és összességében – a külföldi forrásokkal együtt – a civil programokra is több pénz jut majd, mint tavaly – mondta Göncz Kinga. Párizsban csütörtökön kezdődött adományozó konferencia az afganisztáni újjáépítés támogatására.

A megbeszélésen több mint nyolcvan ország és szervezet vesz részt, köztük Magyarország.
A konferenciát megnyitó beszédében Nicolas Sarkozy francia elnök új stratégiát sürgetett az afganisztáni segélyezésben és a támogatások hatékonyabb felhasználását szorgalmazta. Hamid Karzai afgán elnök egy több mint ötven milliárd dolláros, ötéves fejlesztési tervvel érkezett a konferenciára, ehhez kéri az adományozó országok segítségét.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter már szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok idén és jövőre tízmilliárd dollárral támogatja a közép-ázsiai országot. Korábban kiszivárgott hírek szerint az adományozó országok támogatásukért cserébe a korrupció elleni harc fokozását várják el Kabultól. Az afgán kormány 15-20 milliárd dolláros segélyfelajánlást remél a konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik