Nagyvilág

Földrengés volt Krétán

A Richter-skála szerint 5,5-ös erősségű földrengés rázta meg csütörtök reggel a görögországi Kréta szigetének keleti részét, áldozatok nincsenek.

Helyi idő szerint 3 óra 20 perckor mozdult meg a föld, a rengés epicentruma Zákrosz település körzetében volt, a fővárostól 385 kilométerre délkeletre – közölte az athéni geodinamikai intézet. Nemcsak áldozatokról, de jelentős anyagi károkról sincs hír.

A szakértők azt állítják, hogy nincs összefüggés a krétai földmozgás és a vasárnapi erős földrengés között, amely Görögország nyugati részét sújtotta. A Richter-skála szerint 6,5-ös erősségű földlökések két ember halálát és 240 sérülését okozták Pátra kikötőváros közelében. A természeti csapásban több mint 200 ház összedőlt vagy megrongálódott.

A hatóságok csütörtökön óvintézkedésként elrendelték az egyik pátrai kórház kiürítését. Az intézményben ápolt 85 beteget más létesítményekben helyezték el, miután a statikusok repedéseket fedeztek fel az épületen – jelentette be az athéni egészségügyi minisztérium.

Görögország a világ földrengésektől leginkább sújtott államai közé tartozik. Európában itt a legerősebb a szeizmikus tevékenység: a kontinensen tapasztalt földmozgások fele itt következik be. 1999-ben egy Richter-skála szerint 5,9-es erősségű földmozgásban 143 ember halt meg Athén közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik