Nagyvilág

Bush most tünteti ki Tom Lantost

Az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetésével, Elnöki Szabadságéremmel tünteti ki George Bush Tom Lantos néhai magyar származású amerikai kongresszusi képviselőt - közölte a Fehér Ház szerdán.

A magyar születésű zsidó kaliforniai képviselő, a washingtoni kongresszus egyetlen holokauszt-túlélő tagja, közismerten az emberi jogok bajnoka volt – tartalmazza a közlemény. Lantos február 11-én hunyt el.

Bush elnök idén hat személynek adományoz Szabadságérmet. A kitüntettek között van Peter Pace tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori elnöke, Bush korábbi legfőbb katonai tanácsadója.

A tábornoknak 2007 júniusában kellett távoznia posztjáról; szoros kapcsolatok fűzték az iraki háborús politika egyik kiötlőjéhez és makacs támogatójához, Donald Rumsfeld volt védelmi miniszterhez. A Fehér Ház méltatása szerint Pace tábornok “a nemzet egyik legkiválóbb és legtiszteletreméltóbb katonatisztje”.

Mi előbb tüntettünk

Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (katonai tagozat) kitüntetést nyújtotta át két hete a tábornoknak az amerikai-magyar biztonsági és katonai együttműködés erősítésében játszott jelentős szerepéért.

Bush elnök jövő csütörtökön Szabadságérmet nyújt át továbbá Donna E. Shalalának, aki Bill Clinton elnöksége alatt egészségügyi miniszter volt, továbbá két orvosnak, Benjamin S. Carson világhírű gyermek-idegsebésznek és Anthony S. Fauci AIDS-kutatónak.

A hatodik kitüntetett Laurence H. Silberman volt szövetségi fellebbviteli bíró, aki társelnöke volt annak a Bush által 2004-ben kijelölt bizottságnak, amely feltárta az iraki háború előtti felderítés hiányosságait.

Irak miatt

Bush a korábbi években több olyan tisztviselő érdemeit ismerte el, akinek a tevékenysége az iraki háborúhoz köthető. George Tenet például 2004-ben vehette át az elismerést; a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójaként nagy szerepe volt az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban készített, később hamisnak bizonyult értékelés elkészítésében.

Az 1945-ben Harry Truman elnök által alapított Elnöki Szabadságérmet olyan személyiségeknek adományozzák, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekeinek védelméhez, a világbékéhez, kulturális vagy egyéb fontos közügyhöz, magánkezdeményezéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik