Nagyvilág

Átrendeződik Koszovóban a nemzetközi jelenlét

Átrendeződik Koszovóban a nemzetközi szereposztás azt követően, hogy az idén függetlenné vált ország alkotmánya várhatóan június 15-én életbe lép - jelentette ki Hashim Thaqi koszovói kormányfő.

Koszovónak, mint szuverén és független államnak a működésével összhangban átrendeződik a koszovói nemzetközi jelenlét – közölte a politikus Pristinában. Fatmir Sejdiu koszovói elnök megerősítette: Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára arról tájékoztatta a koszovói hatóságokat, hogy módosítani kívánja a világszervezet missziójának (UNMIK) megbízatását. Sejdiu közölte: egyelőre tanulmányozzák a főtitkár levélét.

A világszervezet vezetőjének elképzeléseit a Szerbiát támogató Oroszország máris élesen bírálta, és felvetette: Joachim Rücker, az UNMIK vezetője távozzon posztjáról. Az UNMIK irányítja a balkáni országot azóta, hogy lezárult az 1998-99-es konfliktus Slobodan Milosevic egykori szerb elnök tekintélyuralmi rendszere és a koszovói albán szakadárok között.

Azt követően azonban, hogy februárban Koszovó levált Szerbiáról, az Európai Unió elindította EULEX elnevezésű misszióját, koszovói rendőri-igazságügyi küldetését. Az eredeti tervek szerint a koszovói alkotmány június 15-i hatályba lépésével egy időben az uniós jogérvényesítők átvették volna a nemzetközi felügyeletet az UNMIK-missziótól.

Az EULEX-misszió kiterjesztése Koszovó egész területére azonban megakadt 300 európai uniós szakértő helyszínre küldése után. Oroszország és Szerbia határozottan ellenzi, hogy Koszovó irányítása az ENSZ-től átkerüljön az EU hatáskörébe. Thaci szerint június 15-től a koszovói intézmények az alkotmánnyal összhangban működnek majd. Az alaptörvény az ország egész területén érvényes lesz.

Elvben a koszovói alkotmány hatályba lépését követően az ENSZ az UNMIK jogkörének nagy részét a pristinai kormányra ruházza át. Ez alól kivételt jelent a biztonsági helyzet, amelynek szavatolása NATO-erők hatáskörében maradna, a rendőri-igazságügyi feladatkörök ellátását a tervek szerint az EULEX-misszió venné át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik