Nagyvilág

500 millió forinttal segítjük Afganisztánt

Magyarország 2009-re 3 millió dollár (500 millió forint) körüli összeget tud Afganisztán fejlesztésére fordítani - mondta Szentiványi Gábor, a külügyminisztérium szakállamtitkára.

A politikai igazgató kiemelte, hogy az afganisztáni nemzeti fejlesztési stratégiában megjelölt főbb területek egybevágnak a magyar fejlesztési képességekkel, azaz segítségnyújtási lehetőségekkel, nevezetesen a mezőgazdaság, a helyi áramfejlesztés, valamint az oktatás és a szakképzés területén.

A nemzetközi közösség több mint nyolcvan delegációja megközelítőleg 20 milliárd dollár fejlesztési segélyt ajánlott fel Afganisztán újjáépítéséhez csütörtökön a párizsi adományozó konferencián – jelentette be Bernard Kouchner francia külügyminiszter.

Hamid Karzai afgán elnök egy 50,1 milliárd dolláros, nagyra törő ötéves fejlesztési tervet vázolt a konferencián, ehhez kérte az adományozó országok segítségét. Kiemelt területként az infrastruktúra, a biztonság, az oktatás és a mezőgazdaság szerepel a beruházási programban.

Reformok szükségesek

Szentiványi Gábor tájékoztatása szerint a konferencián részt vett 68 ország és 17 szervezet valamennyi delegációja nagyon komoly támogatásáról és a további fejlesztésekben való szerepvállalásáról biztosította az afgán vezetést.

Ugyanakkor az is elhangzott, hogy egyre nagyobb az elvárás az afgán kormányzattal szemben az ország fejlesztésének és biztonságának garantálása terén. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi közösség fokozatosan, egyre nagyobb szerepet szán az afgán vezetésnek az ország jövőjét illetően.

A konferencia zárónyilatkozatában az afgán kormány elkötelezte magát a politikai és gazdasági reformok mellett. A nemzetközi közösség pedig kiemelt forrásokról és azok hatékony felhasználásáról biztosította a közép-ázsiai országot.

Törékeny helyzet

A résztvevők leszögezték, hogy hét évvel a tálib rendszer bukása után Afganisztán még jelentős kihívások előtt áll, nevezetesen a jogállamiság, a biztonság és a korrupció elleni harc konszolidációja terén. Ez utóbbi erősítésének szükségességét hangsúlyozta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Az afgán elnök is azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy országa számára a legnagyobb kihívást továbbra is a biztonság jelenti: jelenleg 70 ezer külföldi katona segíti a nem mindig hatékony helyi erőket az erősödő tálib csapatokkal szemben.
Az adományozó konferencián a legjelentősebb felajánlás az Egyesült Államok részéről érkezett 10,2 milliárd dolláros összegben a következő két évre. Felszólalásában Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is elismerte, hogy a helyzet Afganisztánban “még törékeny”.

Japán 550 millió dollár, Kanada három évre 600 millió dollár, Nagy-Britannia pedig öt évre szóló 1,2 milliárd dollár fejlesztési segélyt ajánlott fel. A Világbank 1,1 milliárd dollárt ad az ötéves programhoz. A vendéglátó Nicolas Sarkozy államfő bejelentette, hogy a francia támogatás több, mint duplájára nő, amely 2008 és 2010 között 107 millió eurós összeget fog jelenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik