Külföld

125 dolláros olajárátlaggal számolhatunk

admin
admin

2008. 06. 12. 15:42

Az idei második félévre és a jövő évre is 125 dollár körül mozgó nyersolajárakat várnak londoni iparági elemzők, akik szerint nem spekuláció, hanem tényleges piaci alapdinamikák vezérlik a jelenlegi olajár-folyamatokat.

Costanza Jacazio, a Barclays Capitalnek, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is összeállító házának szakelemzője az MTI-nek Londonban azt mondta: a piac jelenleg “teszteli” a mostani új árakat, és a hosszú távú kereslet-kínálati dinamikát kiegyensúlyozó árszintet próbálja megtalálni.

A szakértő szerint a jelenlegi globális keresleti elegyet a fejlett ipari térségek alkotta OECD-csoport gyenge, és ezzel egyidejűleg az OECD-n kívüli gazdaságok, elsősorban is Kína “meglehetősen robusztus” kereslete jellemzi. Mindezt ellátói oldalon az OPEC-en kívüli beszállítók egyre gyengébb kínálata kíséri.

250 dolláros olajár?

Arra a kérdésre, hogy reálisnak tartja-e a Gazprom vezetője, Alekszej Miller minapi előrejelzését a 250 dolláros olajról, a Barclays Capital iparági elemzője annyit mondott: a cég alapeseti forgatókönyvében szereplő árprognózis “ennél alacsonyabb”. A londoni befektetési ház árfolyam-prognózisa szerint az idén egész évben mind a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta, mind a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri könnyűolaj-keverék, a Brent átlagos árfolyama 50 dollárral fogja meghaladni a 2006-os, és 44, illetve 42 dollárral a tavalyi éves átlagot.

A ház szerint a WTI mindenkori legközelebbi kontraktusainak átlagára az idén 116,9, a Brent fronthatáridőinek átlaga 115,2 dollár lesz és az éven belül legalább az északi félteke nyári turistaszezonjának végéig folyamatos és meredek lesz a drágulás. A Barclays Capital az idei első negyedben mért 97,8, illetve 96,3 dolláros WTI- és Brent-átlag után a második negyedévre 117,3 és 115,3, a harmadikra 128,2 és 126,5, a negyedikre 123,9 és 122,2 dolláros átlagárfolyamokkal számol a két meghatározó olajfajtára.

A cég 2009 egészére 123,2 dolláros WTI-, és 121,7 dolláros Brent-átlagokat jósol a mindenkori legközelebbi teljesítésekre, 2010-es előrejelzése pedig 126,1, illetve 121,3 dolláros éves átlag.

Borúlátó előrejelzések

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni iparági elemzői ennél borúlátóbbak a hosszabb távú árdinamikával kapcsolatban. A GS nyersanyagpiaci szakértői a korábbi, hordónkénti 104 dollárról a minap 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlagot várnak.

Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.
A Goldman Sachs londoni elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, a 2009-es átlagos magyar inflációs prognózist 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték az olajárak miatt. A Merrill Lynch londoni befektetési részlege szerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.
A bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása “közel lehet a 0,6 százalékponthoz”, ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, így az egymást kiegyensúlyozó két tényező hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban fagyasztja be az éves magyar inflációs számokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.