Nagyvilág

125 dolláros olajárátlaggal számolhatunk

Az idei második félévre és a jövő évre is 125 dollár körül mozgó nyersolajárakat várnak londoni iparági elemzők, akik szerint nem spekuláció, hanem tényleges piaci alapdinamikák vezérlik a jelenlegi olajár-folyamatokat.

Costanza Jacazio, a Barclays Capitalnek, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is összeállító házának szakelemzője az MTI-nek Londonban azt mondta: a piac jelenleg “teszteli” a mostani új árakat, és a hosszú távú kereslet-kínálati dinamikát kiegyensúlyozó árszintet próbálja megtalálni.

A szakértő szerint a jelenlegi globális keresleti elegyet a fejlett ipari térségek alkotta OECD-csoport gyenge, és ezzel egyidejűleg az OECD-n kívüli gazdaságok, elsősorban is Kína “meglehetősen robusztus” kereslete jellemzi. Mindezt ellátói oldalon az OPEC-en kívüli beszállítók egyre gyengébb kínálata kíséri.

250 dolláros olajár?

Arra a kérdésre, hogy reálisnak tartja-e a Gazprom vezetője, Alekszej Miller minapi előrejelzését a 250 dolláros olajról, a Barclays Capital iparági elemzője annyit mondott: a cég alapeseti forgatókönyvében szereplő árprognózis “ennél alacsonyabb”. A londoni befektetési ház árfolyam-prognózisa szerint az idén egész évben mind a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta, mind a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri könnyűolaj-keverék, a Brent átlagos árfolyama 50 dollárral fogja meghaladni a 2006-os, és 44, illetve 42 dollárral a tavalyi éves átlagot.

A ház szerint a WTI mindenkori legközelebbi kontraktusainak átlagára az idén 116,9, a Brent fronthatáridőinek átlaga 115,2 dollár lesz és az éven belül legalább az északi félteke nyári turistaszezonjának végéig folyamatos és meredek lesz a drágulás. A Barclays Capital az idei első negyedben mért 97,8, illetve 96,3 dolláros WTI- és Brent-átlag után a második negyedévre 117,3 és 115,3, a harmadikra 128,2 és 126,5, a negyedikre 123,9 és 122,2 dolláros átlagárfolyamokkal számol a két meghatározó olajfajtára.

A cég 2009 egészére 123,2 dolláros WTI-, és 121,7 dolláros Brent-átlagokat jósol a mindenkori legközelebbi teljesítésekre, 2010-es előrejelzése pedig 126,1, illetve 121,3 dolláros éves átlag.

Borúlátó előrejelzések

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni iparági elemzői ennél borúlátóbbak a hosszabb távú árdinamikával kapcsolatban. A GS nyersanyagpiaci szakértői a korábbi, hordónkénti 104 dollárról a minap 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlagot várnak.

Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.
A Goldman Sachs londoni elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, a 2009-es átlagos magyar inflációs prognózist 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték az olajárak miatt. A Merrill Lynch londoni befektetési részlege szerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.
A bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása “közel lehet a 0,6 százalékponthoz”, ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, így az egymást kiegyensúlyozó két tényező hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban fagyasztja be az éves magyar inflációs számokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik