Nagyvilág

Újabb hágai vádlottat fogtak el

Elfogták szerdán Stojan Zupljanin volt boszniai szerb rendőri vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnök miatt még körözött négy vádlott egyikét - közölték szerb igazságügyi forrásból.

Bruno Vekaric, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különleges törvényszék szóvivője a B92 belgrádi rádiónak elmondta: Zupljanint a szerb főváros közelében vették őrizetbe, s átszállítják a törvényszék belgrádi épületébe.

Zupljaninon kívül még Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot és Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezetőt körözi a hágai ENSZ-törvényszék.

A körözött személyek elfogása és nemzetközi bíróság elé állítása az egész világ javára szolgál – nyilatkozta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és bővítési biztosa.

Olli Rhen szerint a letartóztatás fontos szakasz a hágai ENSZ-törvényszékkel való teljes szerb együttműködésben, amely kulcsfontosságú az igazság helyreállítása és a tartós balkáni megbékélés felé vezető úton.

Belgrád teljes mértékű együttműködése a törvényszékkel a feltétele annak, hogy Szerbia folytathassa közeledését az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik