Külföld

Névtelen feljelentésekkel a korrupció ellen

admin
admin

2008. 06. 09. 10:18

Az elmúlt hónapok korrupciós botrányai nyomán névtelen „feljelentő" helyek létrehozását javasolta a német vállalatoknál Jürgen Thumann, az iparszövetség (BDI) elnöke.

Az ország középvállalatait tömörítő szövetség vezetője hétfői sajtónyilatkozatában emlékeztetett egyebek között a Siemens, a Deutsche Telekom, továbbá a Lidl törvényellenes tevékenységével kapcsolatban kirobbant botrányokra, utalva arra is, hogy az „áldozatok” általánosságban a beosztottak voltak, a törvénytelenségekre pedig a vezetők adtak utasítást.

Thumann szerint az ilyen jellegű korrupciót egyebek között azzal lehetne meggátolni, ha a vállalatoknál – egyelőre önkéntes alapon – névtelen „feljelentő” helyeket hoznának létre. Ezzel lehetővé válna, hogy az alkalmazottak – névtelenül – felhívhassák a figyelmet azokra az állítólagos visszaélésekre, amelyeket szerintük „főnökeik” követtek el – hangoztatta a BDI elnöke, aki nem részletezte, hogy mindezt milyen formában képzeli el.

A BDI elnökének javaslatára az „érintettek” egyelőre nem reagáltak, de megfigyelők szerint annak realizálására aligha nyílik mód. Az indítvány mindenesetre jelzi, hogy a német nagy- és közepes vállalatokat érintő korrupciós botrányok elsősorban a gazdasági vezetőkkel szemben jelentős bizalmi válságot okoztak.

Közvetve utalt erre nyilatkozatában Jürgen Thumann is. A német iparszövetség elnöke ugyanis óvott a korrupció gyanújával kapcsolatos általánosításoktól. Elismerte, hogy az elmúlt időszakot ebből a szempontból valóban egyfajta „negatív széria” jellemezte, ennek ellenére úgy vélte, hogy a német vállalatok 99 százalékának magatartása megbízható. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy valamennyi gyanús esetet a legkövetkezetesebben ki kell vizsgálni, s a felelősöket a törvényeknek megfelelően el kell ítélni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.