Nagyvilág

Megtartaná a koronát a trónfosztott nepáli király

Gianendra trónfosztott nepáli uralkodó nem hajlandó együttműködni az eltörölt királyság vagyonának számbavételét végző bizottsággal, és mindmáig nem szolgáltatta be koronáját az állami szerveknek.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta: még nem kaptak engedélyt a volt királyi rezidencia átvizsgálására, s a trónfosztott uralkodó koronázási ékszereinek, ingó és ingatlan vagyonának számbavételét sem igyekszik elősegíteni. A korona és a jogar továbbra is a királyi palotában van, de a bizottságnak senki sem árulta el, hogy az épület mely részében őrzik őket – tette hozzá.

A nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés május 28-án törölte el a királyságot és kiáltotta ki a köztársaságot a himalájai országban. A tényleges hatalmától már korábban megfosztott uralkodó, a népszerűtlen Gianendra Bir Bikram Sah Deva két hetet kapott arra, hogy kiürítse a főváros, Katmandu szívében lévő Narajanhiti palotát, amelyet nemzeti múzeummá alakítanak át.

A Sah-dinasztia 239 évig ült a nepáli trónon. A köztársaság kikiáltása a baloldali, maoista lázadók egyik fő követelése volt, akik ezt az évtizedes belháború befejezésének feltételéül szabták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik